Kritik Durum: Denizlerde Köpüklenme Artıyor!

Prof. Dr. Mustafa Sarı uyardı: Köpükler müsilajın ayak sesleri

Adalar ve İstanbul Boğazı’nda Köpüklenme Gözlemleniyor

Son dönemlerde Adalar açıklarında ve İstanbul Boğazı’nda köpek görülmeye başlandı. Bu durum, geçtiğimiz yıllarda Marmara Denizi’ni etkileyen müsilaj sorusunu akıllara getirdi. Uzmanlara göre, müsilajın deniz temizleme ve alınan tedbirlerle ortadan kalkmasına rağmen, denizlerde görülen köpüklenme kabusunun geri dönüşünü işaret ediyor.

Nisan ayı ortalarında İstanbul Boğazı’nda başlayan köpüklenmenin mayıs ayında arttığı ve son 2 haftadır sürekli hale geldiği belirtildi. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, köpüklerin Batı Karadeniz kökenli olduğunu ve Boğaz boyunca kuzeyden güneye doğru aktığını ifade etti.

Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Denizlerimizdeki son durum ve müsilajın geri dönmemesi için yapılması gerekenleri” şu şekilde özetledi: “Akdeniz havzası denizlerinde gerçekleşen yüzey suyu sıcaklıklarının artması ve Afrika kökenli toz taşınımı, deniz ekosistemini etkileyen biyolojik süreçleri hızlandırmıştır. Bu durum, atıkların denize arıtılmadan boşaltılmasıyla tehlikeli hale gelmektedir.”

Prof. Dr. Mustafa Sarı ayrıca, Marmara Denizi’nde kirliliğin azalmadığını ve atık yükünün düşürülmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, “Müsilajın tekrar ortaya çıkmaması gerçekçi bir beklenti mi?” sorusunu sormaktadır.