Ege Denizi’nde Artan Sismik Hareketlilik Endişe Yaratıyor
Ege Denizi’nde 28 Ocak itibarıyla artan sismik hareketlilik sonucunda bölgedeki deprem sayısı 600’ü geçti. Yunanistan’ın Santorini Adası’nın yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda yoğunlaşan depremler, Türkiye’de de hissedilip tedirginliğe neden oldu. Uzmanlar, bu depremlerin volkanik nedenlerden kaynaklandığını belirtiyor.
TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Santorini Adası’ndaki volkanın patlaması tsunami ve depreme yol açar. Ancak bunlar lokal olarak etkiler. Asıl büyük olay, kuraklık yaratması. Volkan patlamaları olağanüstü kuraklığa neden olur. Tsunami ve deprem bölgeseldir ama kuraklık tüm dünyayı aynı anda vurur. Kuraklık ekonomik kriz, açlık ve savaşlar demektir” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Yaşar, dünyada 120 civarında aktif volkan olduğunu belirterek, “Bazı volkanlar çok büyüktür. Büyük volkanlar patladığı zaman büyük bir kuraklığa neden olur. Santorini Adası’ndaki volkanın Pinatubo’dan 15 kat büyük olduğu düşünülmektedir. Volkan patlaması durumunda 3-4 sene yağış azlığı olacak. Yer altı suları ciddi bir konu olup, üzerlerine dokunulmamalıdır” diye ekledi.
Uzmanlar, volkanik aktivitelerin olası sonuçları konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, yer altı sularının korunması ve sürdürülebilir su politikalarının önemine değiniyor.