Kurtulmuş: İsrail Katliamları En Büyük İnsanlık Suçlarından

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CNN TÜRK canlı yayınında soruları yanıtlıyor

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: “İsrail Katliamları İnsanlık Suçudur!”

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CNN TÜRK’te Hakan Çelik’in sorularını yanıtladığı ‘Hafta Sonu’ programında İsrail’in soykırım boyutlarını aşmış katliamlarını değerlendirdi. Kurtulmuş’un açıklamalarından satır başları şöyle:

“Soykırım boyutlarını artık aşmış İsrail katliamlarının en büyük insanlık suçlarından biri, insanlık tarihinin en kötü soykırımlarından biri olduğunu tarih yazacaktır. İsrail’in yaptığı etnik temizlik.” dedi. Kurtulmuş, bütün şartların İsrail’in lehine olduğu bir dönemde olduklarını belirterek, “Irak’ın işgaliyle bölge istikrarsızlaştırılmaya başlandı. Bölge coğrafyası paramparça hale getirildi. İradesiz hale getirildi.” şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, “Yakın dönemlerde hiç yaşamadığımız kadar uluslararası sistem çözümsüz hale geldi. Guterres istenmeyen adam ilan ediliyor. BM’nin yıkıldığının ilanıdır bu durum.” ifadesini kullandı.

İsrail’in pervasız bir şekilde devam ettiğini belirten Kurtulmuş, “İsrail, kendisinin dışında herkesi yok etmek istiyor. Dünya bunu seyrediyor.” diyerek endişelerini dile getirdi.

Kurtulmuş’un vurguladığı diğer noktalardan bazıları şunlar:

  • “Terör örgütleri üzerinden Türkiye baskı altına alınmaya çalışılıyor. Biz kimin ne olduğunu hangi adımı niçin attığını çok iyi biliyoruz. Suriye’nin Irak’ın istikrarsızlaştırılmasıdır.”
  • “İsrail, Ortadoğu’da bir ateş çukuru açtı ve bütün halkları oraya atmaya çalışıyor. Büyük insanlık cephesi güçlendirilmeli. Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail’in yargılanmaya başlanması, dokunulamayan İsrail’e dokunulmuştur.”
  • “ABD’nin bu tavrının bütün dünyanın görmesi lazım. Ne demek ‘ölçülü saldırı’. Burada bir akıl tutulması vardır. Hangi ölçülü saldırıdan bahsediyoruz.”
  • “Rusya ziyareti: Planladığımız çok üstünde olumlu bir ziyaret oldu. İlk defa bir Türk siyasetçi senatoda konuştu. Senatörler sonunda ayağa kalkarak ayakta alkışladılar.”

Kurtulmuş, “Türkiye en önemli avantaja sahip ülkelerden biridir. ‘Türkiye’nin ekseni kayıyor’ diyenlerin anlayışı müstemleke anlayışıdır. Türkiye’nin tek ekseni milli ekseni.” diyerek Türkiye’nin dış politika konusundaki kararlılığını vurguladı.

Meclis’in 8 Ekim Salı günü toplanacağını belirten Kurtulmuş, Hükümet’in İsrail konusunda Meclis’i bilgilendireceğini ve Dışişleri ile Savunma Bakanlarının bilgi vereceğini sözlerine ekledi.