Kuvvetli Yağışlar ve Fırtına Uyarısı Türkiye’yi Etkisi Altına Alıyor

Meteoroloji hava durumu tahmini... 67 ilde sarı ve turuncu kodlu alarm! Peş peşe uyarılar geldi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, Türkiye genelinde beklenen yağışlar, Marmara’nın doğusu, İç Ege, Akdeniz, Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu’nun batısı, Gaziantep, Kilis ve Adıyaman çevrelerinde kuvvetli şekilde görülecek. Ayrıca Batı Akdeniz’in doğusunda ise çok kuvvetli ve yer yer şiddetli yağışlar bekleniyor.

Marmara’nın doğusu, İç Ege, Akdeniz, Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu’nun batısı, Gaziantep, Kilis ve Adıyaman çevrelerindeki yağışların kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Aynı zamanda Batı Akdeniz’in doğusunda ise çok kuvvetli ve yer yer şiddetli yağışlar bekleniyor. Bu yağışların zamanla yüksek ve dağlık bölgelerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması öngörülüyor. Ancak kuvvetli yağışlar beraberinde sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, kıyı kesimlerde hortum riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzlukları da getireceği için dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Ayrıca, Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’nun kuzey ve batısında da kuvvetli rüzgar ve fırtına (40-70 km/saat) beklenmektedir. Bazı bölgelerde fırtına hızı zaman zaman 70-90 km/saat arasında olacak ve yer yer 100 km/saat ve üzeri rüzgarlar oluşabilecektir. Rüzgarların genel olarak güney yönlerden esmesi beklenmektedir. Bu kuvvetli rüzgar ve fırtına nedeniyle çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenme riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı da dikkatli olunması gerekmektedir.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, fırtına konusunda uyarılarda bulunarak, “Özellikle turuncu uyarı verilen illerimizde yaşayan vatandaşlarımızın çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenme riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmalarını bir kez daha önemle hatırlatmak istiyorum” dedi.

Meteorolojinin uyarıları sonrasında İstanbul’un Anadolu Yakası’nda sabah saatlerinde başlayan sağanak yağış, ilerleyen saatlerde etkisini artırdı. Yağış nedeniyle sürücülerin ana arter yollarda kontrollü seyrettiği gözlendi. Yağmur yağışı, İstanbul’un Anadolu Yakası’ndaki birçok semtte görüldü. İstanbul’da yağışların bugün ve yarın etkili bir şekilde devam etmesi bekleniyor.