Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre, Batı Karadeniz bölgesi, Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Ankara, Çankırı, İzmir, Manisa, Aydın ve Muğla çevreleri ile Antalya’nın doğusunda yerel kuvvetli yağış bekleniyor. Yağış alan bölgelerde hava sıcaklıklarının biraz azalacağı ancak genel olarak ülke genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Rüzgar ise genellikle güney yönlerden orta kuvvette eserken, İç Ege, Batı Akdeniz ve Karadeniz’in iç kesimleri ile İç Anadolu bölgesinde kuvvetli bir şekilde (40-60 kilometre/saat) eseceği bekleniyor.
Meteoroloji tarafından yayınlanan haritaya göre, İstanbul’da bu gece saatlerinden itibaren aralıklı olarak sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların olacağı bildirildi. Yağışların yarın sabaha kadar devam etmesi bekleniyor. Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, bu durumu şu şekilde değerlendirdi: “Dün Marmara’da özellikle İstanbul’da etkili olan kuvvetli yağış ve Lodos bugün Anadolu’ya kaydı. Batı Karadeniz, Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Ankara, Çankırı, İzmir, Manisa, Aydın ve Muğla çevrelerinde yerel kuvvetli yağışlar gözlemleniyor. Bu durum akşama kadar sürecek. Marmara, Ege ve Batı Akdeniz’e bu gece yarısından sonra yağış gelecek. Yarın Pazartesi akşama kadar İstanbul dahil bu bölgelerde kuvvetli yağışlara dikkat etmemiz gerekiyor. İstanbul bugün 19 derece ve yağış olmayacak, ancak yarın sabah ve öğleden sonra kuvvetli yağışlar bekleniyor. Bu nedenle su baskınları ve dere taşmaları gibi olumsuz durumlar yaşanabilir.”
Bugün 16 ilde kuvvetli yağış bekleniyor. Aydın, Bolu, Balıkesir, Bursa, İzmir, Kastamonu, Kocaeli, Manisa, Muğla, Sakarya, Sinop, Zonguldak, Bartın, Yalova, Karabük ve Düzce illeri “sarı” ve “turuncu” kodlarla uyarılmış durumda.
Bursa’da ise lodos, sağanak ve dolu yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Lodosun saatte 68 kilometreye kadar ulaştığı Bursa’da ağaçlar devrildi ve iş yerlerinin tenteleri uçtu. Gemlik ilçesinde lodos hızı saatte 100 kilometreye kadar çıktı. Bir okulun çatısı, park halindeki araçların üzerine düştü ve araçlarda hasar oluştu. Akşam saatlerinde lodos yerini sağanağa bıraktı. Kuvvetli yağış tüm kenti etkilerken, Ankara Yolu Caddesi’nde rögarlar taştı ve sürücüler zor anlar yaşadı. Mimar Sinan Alt Geçidi kısa bir süre trafiğe kapatıldı, ancak Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) ekiplerinin müdahalesi ile yol tekrar trafiğe açıldı.
Gece saatlerinde Bursa genelinde dolu yağışı da görüldü. 10 dakika süren dolu yağışı nedeniyle vatandaşlar zor anlar yaşadı. Kestel ilçesinde de ani dolu ve kuvvetli yağışlar nedeniyle rögarlar taştı ve caddeler göle döndü.
Bursa Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerine göre, kent merkezinde son 5 saatte düşen yağış miktarı metrekareye 22,9 kilogram olarak ölçüldü. Mustafakemalpaşa ilçesinde 42,3, Yıldırım ilçesi Teleferik Mahallesi’nde 41,1, Keles ilçesinde 39,4 ve Uludağ kayak merkezinde ise 39,6 kilogram yağış düştü.
Bugün Bursa ve çevresinde aralıklarla lodos ve yağışın etkisini sürdüreceği öngörülüyor. Bununla birlikte, bazı şehirlerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları şu şekildedir: Ankara’da parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 21 derece (Yağışlar yerel kuvvetli olabilir), İstanbul’da parçalı çok bulutlu, gece saatlerinden itibaren aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 19 derece, İzmir’de parçalı çok bulutlu ve aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 24 derece (Yağışlar öğle saatlerine kadar yerel kuvvetli olabilir), Adana’da parçalı bulutlu 29 derece, Antalya’da parçalı çok bulutlu ve gök gürültülü sağanak yağışlı 24 derece (Yağışlar Aksu ve Serik çevrelerinde yerel kuvvetli olabilir), Samsun’da parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı 22 derece, Trabzon’da parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı 30 derece, Erzurum’da parçalı bulutlu 15 derece, Diyarbakır’da parçalı ve az bulutlu 22 derecedir.
“Sarı” ve “turuncu” kodlarla uyarılan illerde hava durumu potansiyel tehlikeli olarak değerlendirilmektedir. Tahmin edilen meteorolojik hadiseler normalden farklı olmamakla birlikte, bu hadiselerden etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunması gerekmektedir. Özellikle “turuncu” kodlu uyarılar daha tehlikeli durumları ifade etmektedir. Hasar ve kayıpların oluşma riski yüksek olup, güncel meteorolojik koşullar ve tahminler takip edilmelidir.