KYK Kız Öğrenci Yurdunda Yaşanan Asansör Kazasıyla İlgili İddianame Kabul Edildi

KYK yurdundaki asansör faciasında savcı sanıklara acımadı... Zeren daha 22 yaşındaydı

Aydın’daki KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda üzücü bir olay meydana geldi. 25 Ekim saat 00.15 sıralarında, 16 kişilik bir asansöre aşırı yük bindirildi. Maalesef, asansör aşağı doğru hareket etmeye başladığında panikleyen Zeren Ertaş adlı öğrenci kabin ile duvar arasında sıkışarak hayatını kaybetti. Şans eseri hayatta kalan diğer 15 öğrenci itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Bu üzücü olayın ardından bir soruşturma başlatıldı ve yurt müdürü açığa alındı. Asansörün bakımını üstlenen firma ise soruşturma kapsamında tutuklanan Mustafa Büyükyapıcı ve mühendisler U.İ., R.A. H.T.’nin sahipleridir. Elektrik mühendisi N.M. ise tutuksuz olarak serbest bırakıldı.

Zeren Ertaş’ın ölümüyle ilgili olarak yapılan soruşturma sonucunda, iddianame Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede tutuklu olan 4 sanık, taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma suçundan 3 yıl ile 22.5 yıl arasında değişen hapis cezalarıyla yargılanacak. Tutuksuz sanık N.M. ise 2 yıl ile 15 yıl arasında hapis cezasıyla yargılanacak.

İddianamede, asansöre 16 kişinin bindiği ve kazanın asansörün bakımını üstlenen firmanın sahibi Mustafa Büyükyapıcı’nın önceden asansörün fren sistemi olan UCM sisteminin devre dışı bırakılmasından kaynaklandığı belirtildi. UCM sisteminin kapıların açıkken kabinin kontrolsüz şekilde hareket etmesini engelleyen bir güvenlik ekipmanı olduğu ve kazanın meydana gelmesinde bu sistemin devreye girmediği ifade edildi. Bu nedenle, sanığın ağır bir kusur işlediği ve asli kusurlu olduğu vurgulandı.