LGS Nakil Dönemleri Devam Ediyor: İşte İkinci Şans Fırsatını Kaçırmamak İçin Bilmeniz Gerekenler

LGS’de 2. şans bitiyor

Liseye Geçiş Sistemi (LGS) çerçevesinde 4 Haziran tarihinde gerçekleştirilen merkezi sınav ile başlayan lise yerleştirme sürecinde, nakil dönemleri devam ediyor. 24 Temmuz’da açıklanan yerleştirme sonuçlarına göre, hayalindeki liseye yerleşemeyen veya daha iyi bir okulda eğitim almak isteyen öğrenciler için birinci nakil dönemi yarın sona erecek. Bu yıl da LGS’ye dayalı yerleştirmeler iki dönem halinde yapılacak. Birinci nakil döneminin ardından, 31 Temmuz ile 4 Ağustos tarihleri arasında ikinci nakil dönemi gerçekleştirilecek. Her iki dönemde de merkezi sınav puanı ve yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3’şer, pansiyonlu okullar için ise yine en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek. Öğrenciler, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullarda ilk tercihlerine yerleşmişlerse, nakil dönemlerinde kayıt alanında okul ve farklı tür tercih etmek zorunda değiller. Ancak tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, nakil tercihlerinde ilk 2 okulu yaşadıkları bölgeden veya yakınlarından seçmek kaydıyla, en fazla 3 okul tercihi yapabilecekler.
Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, nakil dönemlerinde herhangi bir öğrencinin tercih yapmasının gerektiğini ve bu süreçte adayın puanı ile tercih edeceği okullar arasında genellikle 10-20 puanlık bir fark oluşmadığını belirtti. Yüksek puanlı okullarda bu fark yarım veya bir puan olabileceği gibi, daha düşük okullarda 4-5 hatta 7 puanlık farklar da görülebileceğini ifade etti. Bu durumda okullar arasında talep yoğunluğunun artacağına dikkat çekti.
Yerleştirme takvimi ise şu şekildedir:
– 24-28 Temmuz: Yerleştirmeye esas 1. nakil tercih başvurularının alınması
– 31 Temmuz: Yerleştirmeye esas 1. nakil sonuçlarının ilanı
– 31 Temmuz-4 Ağustos: Yerleştirmeye esas 2. nakil tercih başvurularının alınması
– 7 Ağustos: Yerleştirmeye esas 2. nakil sonuçlarının ilanı
– 8-16 Ağustos: Boş kalan kontenjanlara, hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca yerleştirme başvurularının alınması
– 18 Ağustos: İl veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları yerleştirmelerinin tamamlanması
– 22-25 Ağustos: Yatılılık başvurularının okul ve kurumlarca alınması.