Özel okullardaki kayıt hareketliliği, Liselere Giriş Sistemi (LGS) sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte hız kazandı. LGS puanıyla öğrenci alan özel okulların kayıt takviminde birinci kesin kayıt dönemi sona erdi. İlk gününde asil listeden seçilen öğrenciler okullara kayıt yaptırdı, ertesi gün ise yedek listeden şans bulanlar yeni okullarına kaydoldu. Ardından okullar kalan kontenjanlarını açıkladı.Eleştirel bir dönem olan Salı günü ise Türkiye Özel Okullar Derneği’nin belirlediği takvime göre, kontenjan açığı olan okullar ikinci ön kayıtlarını yapacak ve akşam saatlerinde asil ve yedek listeler açıklanacak. Kesin kayıt günü olan 11 Temmuzda ise asil listedekiler sabah saatlerinde, yedek listedekiler öğleden sonra kayıtlarını gerçekleştirebilecek.
Kayıt dönemi boyunca yaşanan yoğunluk, okulların çoğunun kontenjanlarını doldurmasıyla sonuçlandı. Ancak hala istedikleri okula giremeyenler için şans devam ediyor. Kontenjanı dolu olan okullar, ön kayıt başvurularını almaya devam edecek. Bu nedenle, kesin kayıtlar sırasında adayların kayıt yaptırdığı okuldan çekilmesiyle yeni kontenjanlar açılabilir. İkinci kesin kayıt dönemi olan 11 Temmuzda, bu süreçte kayıt çekme durumu olduğunda boşalan yerlere en yüksek puana sahip olan ikinci ön kayıttaki adaylar alınacak.
Kayıt sürecinde adaylar ve veliler, şansa bırakmamak için birden fazla okula ön kayıt yaptırarak listelerde yer bulma konusunda çaba gösteriyor. Ancak her aday ve veli için okulların istek sıralaması farklılık gösteriyor. Bir okulda kayıt işlemini tamamlayarak okulun yıllık ücretinin yüzde 10’unu ödeyen veli, daha çok istediği başka bir okuldan kayıt hakkı kazanırsa önceki kaydını sildirebilir ve başka bir okula geçebilir. Ancak bu işlem için, ilk kayıt yaptırdığı okulun ödemesini yakması gerekmektedir.
Velilere bir uyarı da Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Murat Batı’dan geldi. Batı, KDV artışıyla ilgili Resmi Gazete’de yayımlanan haberde, özel okullara kayıt yaptıran velileri faturayı kestirmeleri konusunda uyardı. Özel okul eğitim hizmetinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 10’a çıktığını belirten Batı, “Eğer peşin ödenen ve faturası kesilen bir ödeme yapılmışsa, yüzde 2’lik fark talep edilemez. Gelecek yıl için peşin ödendiyseniz, pazartesiden önce gidip faturayı yüzde 8’den kesin” dedi. (ANKARA)