Lise Öğrencisi ‘Piskevit’ İsimli Sistemi Geliştirerek Yarışmada Üçüncü Oldu
Lise öğrencisi İlhan Emre Çolakgil, TEKNOFEST’te üniversite düzeyinde yarışarak “Türkçe Doğal Dil İşleme Yarışması Serbest Kategorisi”nde üçüncülük elde etti. Yarışmayı Fırat Üniversitesi birincilikle, TOBB Üniversitesi ise ikincilikle tamamladı.
Çolakgil, yapay zeka modellerinin zararlı bilgiler paylaşmasını engellemek amacıyla geliştirdiği ‘Piskevit’ sistemi üzerinde 1 aylık bir çalışma yürüttü. Sistemiyle yapay zeka modellerine insani değerleri öğretebileceğini vurgulayan Çolakgil, projeyi şu şekilde açıkladı:
“Büyük dil modelleri internet verilerini kullanarak dilleri anlamaya çalışıyor ve buna göre cevaplar veriyor. Ancak zararlı bilgileri de içerebiliyor. Bu nedenle ‘alignment’ adı verilen bir eğitim süreci başlatılarak modellere insani değerler öğretilmeye çalışıldı. ChatGPT, Türkçe dahil olmak üzere tüm diller için bu çalışmayı yaptı.”
Çolakgil, Türkçe dilindeki yapay zeka modellerinin güvensiz olduğunu belirterek, bu nedenle ‘Piskevit’ sistemini geliştirdiğini ifade etti. Yaptığı testlerde, sisteminin yüzde 90 başarı elde ettiğini gördü.
İlhan Emre Çolakgil, gelecekte yapay zeka modellerinin internet yerine başvurulan kaynaklar haline geleceğini düşünerek, bu alanda Türkiye’nin önemli bir konumda olacağını belirtti. Harvard, Stanford ve MIT gibi üniversitelerde yürütülen çalışmaları yakından takip ettiğini ve ileride bu alanda ülkesine hizmet etmek istediğini ekledi.
Projesine ‘Piskevit’ adını vermesinin sebebini ise sistemini geliştirirken masasında bulunan bisküvilerden ilham aldığını söyleyerek açıklayan Çolakgil, “Piskevit ismiyle dikkat çekmek istedim ve projeme bu ismi verdim.” dedi.