Lüks Araçlarıyla Tanınan Comanchero Çetesi Türkiye’de Çökertildi

Milyonluk çete araçları polis otosu oldu

Türkiye’ye yayılan ve son olarak Hakan Ayık tarafından yönetilen Comanchero motosiklet çetesi, geçtiğimiz ay büyük bir operasyonla çökertildi ve lüks araçlarına el konuldu. İçişleri Bakanlığı’nın girişimi ve alınan adli bir kararla, çetenin sahip olduğu Ferrari, Bentley, Land Rover, Porsche, Mercedes, BMW ve Audi gibi toplam değeri 100 milyon TL’nin üzerinde olan 21 lüks araç, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nün envanterine kaydedildi. Otomobiller, Pendik’teki bir depoda polis etiketleriyle beyaz renkle kaplandı ve siren ile tepe lambaları takıldı. Yakın bir zamanda bu araçların İstanbul sokaklarında görev yapması planlanıyor.

Çete, Mick Hawi tarafından Sidney’de kurulan ve Comanchero filmine hayranlık duyduğu için bu ismi alan bir çeteydi. Hawi’nin ölümüyle birlikte çete başına Mark Douglas Buddle geçti. Buddle’dan sonra çete, Amerika’ya ve dünyanın diğer bölgelerine yayıldı ve bir kartel haline geldi. Comanchero’lar, katı kuralları ve içlerindeki hiyerarşiyle ün kazandı. Mark Douglas Buddle, 2022’de KKTC’de yakalandı ve Avustralya’ya iade edilerek tutuklandı. Bu olaydan sonra çetenin liderliğine, ‘Reis’ lakaplı Hakan Ayık geçti. Çetenin üyelerinin çoğu, işledikleri suçlar nedeniyle Interpol’ün kırmızı bülten listesinde yer alıyordu. Çetenin yönetim kadrosu, Güney Amerika’dan temin ettikleri uyuşturucu maddeleri Güney Kore ve Güney Afrika üzerinden Avustralya, Hollanda ve Hong Kong’a taşıyorlardı. Ancak Avustralya ve ABD makamları tarafından köşeye sıkıştırılınca, çete KKTC ve Türkiye’ye kaçtı. Geçtiğimiz ay gerçekleştirilen operasyonla çete tamamen çökertildi.

Lüks spor otomobillerin polis aracı olarak kullanıldığı Avrupa’daki otoyollar biliniyor. Ancak en yaygın kullanım alanlarından biri Dubai’de. Dubai polisi, envanterinde Porsche, Ferrari, Bentley, Mercedes gibi birçok lüks otomobile sahiptir.