HARVARD Üniversitesi İşletme Fakültesi ile ortak çalışan Harvard Ekonomi Topluluğu, her yıl düzenlediği Liseler Arası Uluslararası Ekonomi Makalesi Yarışması (High School International Economics Essay Competition -HIEEC) ile lise öğrencilerine önemli bir akademik platform sunmaktadır. Bu yarışmada lise öğrencileri arasından seçilen en iyi 15 makale jüri tarafından değerlendirilir ve her yıl sadece 3 kazanan belirlenmektedir. Bu yıl, Mardin’de doğup büyüyen ve Kabataş Lisesi 11. sınıf öğrencisi olan Cemil Türk, Türkiye’den ilk kez bu yarışmada başarılı olarak adını kazananlar arasına yazdırmıştır.
Cemil’in seçtiği konu ‘eşitsizlik’ üzerine olan makalesi büyük ilgi görmüş ve Harvard İktisat Fakültesi tarafından yayımlanacak. Cemil, lise eğitimini tamamladıktan sonra uluslararası politika, ekonomi ya da felsefe alanlarında eğitim almayı hedeflemektedir. Yaptığı açıklamada yarışma sürecini ve makalesini şu şekilde anlattı:
“Yarışmayı geçtiğimiz yıl sosyal medyada fark ettim. Başvurular, geçtiğimiz yıl eylül ayında açıldı ve ocak ayına kadar devam etti. Sonuçlar da nisanın ilk haftasında açıklandı. Sadece lise öğrencilerinin katılabildiği bu yarışmada dört farklı konu başlığından birini seçip 1500 kelimelik bir makale yazmamız gerekiyordu. Bu başlıklar; eşitsizlik, çevre, finans ve yapay zekânın işgücüne olan etkisi şeklindeydi. Benim seçtiğim konu ‘eşitsizlik’ oldu. Makalemde, orta gelirli bir devletin gelir değil tüketim vergisine geçmesinin etkisini inceledim. Bu durumun hem uzun hem kısa vadedeki avantajları ile dezavantajlarını anlattım. Her yıl yaklaşık 400-500 makalenin değerlendirildiği yarışmaya daha önce Türkiye’den de katılım olmuştu ancak kimse kazanan ilk 3 isim arasına girmeyi başaramamıştı.”
Cemil, makalesinde, Yeni Zelanda ve Zimbabve’yi karşılaştırarak ekonomiye olan etkilerini analiz etti. Bu analize ilişkin olarak, Cemil şunları söyledi: “Ekonominin sadece sayılardan ibaret olmadığını, insana ve topluma nasıl etki ettiğini göstermek istedim. Yarışmanın önergesinde orta gelirli bir ülkeyi ele almamız istenmişti. Bu nedenle Yeni Zelanda, Zimbabve ve Brezilya örneklerini ele aldım. Önergede, gelir vergisinin kaldırılıp yerine tüketim vergisine geçilmesinin etkisini anlatmamız istendi. Ben de bunun toplumdaki eşitsizliğe olan etkilerini inceledim.”
Cemil’in öğretmeni, Kabataş Erkek Lisesi İngilizce Öğretmeni ve IB Program Koordinatörü Özgen Yıldırımtaş ise şunları söyledi: “Cemil makalesini yazarken kendi fikirlerini yaratıcı bir şekilde yansıttı. Oldukça yaratıcı bir üslup kullandı ve araştırma noktasında savunduğu konunun sebepleri de oldukça kuvvetliydi. Ayrıca birçok farklı perspektifi yansıtarak sosyal gerçekliği yansıtması Cemil’i öne çıkaran başka bir neden oldu. Bu tarz bir incelemenin bu yaş grubundaki bir öğrenci için oldukça zor olması beklenir, ancak Cemil ilgi duyduğu bu alanda kendini çok ciddi bir şekilde geliştirmeyi başardı. Cemil’in beşeri bilimler alanında elde ettiği bu başarı ve bu alanda başarıya ulaşan ilk Türk olması önemli. Onunla gurur duyuyoruz”