Marmara Depreminde Önemli Uyarılar
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Ziyadin Çakır, beklenen Marmara depreminin erkene çekildiğini belirterek, “Kuzey Anadolu Fayı’nda oluşan bu deprem zaman olarak Marmara depremini öne çekti. Cüzi miktarda da büyük depremi küçültür ama kayda değer bir küçülme söz konusu değil. Dünkü küçük bir deprem, biz Marmara’da 7 civarında yani dünkünden 10 kat daha büyük bir deprem bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Cengiz Yıldırım ise “Bu beklediğimiz büyük deprem değil. Geçmişte 1509, 1754, 1766’da İstanbul’da 7 ve üzeri depremler olduğu tahmin ediliyor. Dünkü o büyüklükte bir deprem değil.” dedi.
Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan da, bu depremin, beklenen 3 parçalık fay segmentinin batı parçasının kırılmasıyla gerçekleştiğini belirterek, “İstanbul için 7 civarında yıkıcı bir deprem riski devam ediyor.” uyarısında bulundu.
Afet Yönetimi Uzmanı Doç.Dr Bülent Özmen, “6.2’lik depremin meydana geldiği Kumburgaz segmentinin 7’den büyük deprem üretme potansiyeli olduğu bölgeye ilişkin tüm bilimsel çalışmalarla ortaya konmuş durumda. Bu nedenle 6.2’lik deprem oldu, artık 7’nin üzerinde olmaz diyemeyiz.” şeklinde önemli bir uyarıda bulundu.
Prof. Dr. Naci Görür ise “Deprem Kumburgaz Fayı üzerinde gerçekleşmiştir. Fayın tümü değil bir kısmı kırıldı. Yani kırılacak fayda 100 birim gerilme biriktiyse, bu depremle 10-20 birim daha yüklenmişse tarihi öne çekmiştir.” diye konuştu.
Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Beklenen büyük bir depremin habercisi olduğunu” belirterek, “7 ya da 7 üzeri bir deprem bekleniyor. Bunu kabul edip, tüm planlarımızı buna göre yapmamız gerekiyor.” dedi.
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Marmara’da depremler bitti. Rahat olun.” açıklamasında bulunurken, Prof. Dr. Osman Bektaş, “Orta Marmara’daki fay sürüklenen bir fay. Şimdiye kadarki bilimsel veriler bu bölgede 7 büyüklüğünde bir deprem olamayacağını gösteriyordu.” ifadelerini kullandı.
ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Erdin Bozkurt ise, “Beklenen depreme hazır mıyız? Çok basit bir soru. Hazır olmak için ne gerekiyorsa bir an önce yapmamız lazım.” diyerek dikkat çekti.
Ayrıca, AFAD’ın yaptığı açıklamaya göre, depremin 15 km uzunluğunda bir segmentte kırıldığı belirtilirken, artçı sarsıntıların olabileceği ve belli bir süre daha büyüklüğe varabilen sarsıntıların gerçekleşebileceği uyarısında bulunuldu.