Marmara Gölü Kuruma Tehlikesi Altında

Marmara Gölü'nü kurtaracak projenin ihale tarihi belli oldu

Manisa’nın Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçeleri sınırlarında yer alan Marmara Gölü, ‘Ulusal öneme sahip sulak alan’ ve ‘kuş cenneti’ olarak bilinmektedir. Ancak son yıllarda kuraklık ve su kaybı nedeniyle kuruyarak tehlike altına girmiştir. 20 bin su kuşuna ev sahipliği yapan gölde, nesli tehlikede olan tepeli pelikan ve karabatak gibi türler de bulunmaktadır.

Göldeki kuruma nedeniyle kayıklar karaya oturmuş, balıkçılık durma noktasına gelmiştir. Ayrıca göl zemininde derin yarıklar oluşmuş ve çiftçiler tarafından tarım amaçlı işgal edilmiştir. Türkiye’nin ilk iklim davasına konu olan Marmara Gölü’nü kurtarmayı hedefleyen proje ise DSİ 2’nci Bölge Müdürü Hüseyin Koray Bilgi tarafından duyurulmuştur.

Bilgi’nin açıklamasına göre, 9 Mayıs’ta ihaleye çıkacak olan proje kapsamında Bozdağ’dan gelen suyun göle beslenmesi planlanmaktadır. Projenin amacı, suyun göle taşınmasıyla göldeki su potansiyelinin belirlenmesi ve göl alanının restore edilmesidir. Projede Ahmetli, Sart, Tabak Çayı, Kurşunlu, Gümüş regülatörleri vasıtasıyla suyun göle ulaştırılması planlanmaktadır. Konuyla ilgili olarak yapılan toplantıda Bilgi şunları söylemiştir: “Proje başladıktan sonra ne kadar su veririz? Ne kadar potansiyeli var? O belirlenecek ve daha sonra yapım işi adı altında müteahhitlik kısmına geçeceğiz.” Bu proje ile Marmara Gölü’nün kurtarılması ve sulak alanı tekrar hayata dönmesi hedeflenmektedir.