Maymun Çiçeği Vakaları Artıyor: Endişe Verici Durum

Uzmanlar Hürriyet’e anlattı: A’dan z’ye maymun çiçeği

Maymun Çiçeği Vakaları Artıyor: Ölüm Sayısı 137’ye Yükseldi

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ateş Kara, maymun çiçeği vakaları hakkında endişe verici açıklamalarda bulundu. Kara, Türkiye’de de görülen salgınla ilgili şu ana kadar toplam 15 bin vaka tespit edildiğini ve 137 kişinin de hayatını kaybettiğini belirtti.

Prof. Dr. Ateş Kara, “2022 yılında maymun çiçeğiyle ilgili Türkiye’de de bir salgın olmuştu. O dönem yaklaşık 13 civarında vakamız vardı. Dünya Sağlık Örgütü’nün acil durum ilan ettiği salgının temel nedeni dünyanın halen koronavirüs pandemisinin etkisi altında olmasıdır. Bu salgının daha hızlı yayılması ve ölüm oranının artması tedirginlik yaratmaktadır” şeklinde konuştu.

Maymun çiçeği hastalığının yayılmasında en büyük etkenin cinsel yolla bulaşma olduğunu belirten Prof. Dr. Kara, “Maymun çiçeği COVID’den farklıdır. Bulaşma şekli ve belirtileri açısından önemli farklılıklar bulunmaktadır. Tedavi süreci genellikle destekleyici tedavilerle sağlanmaktadır” dedi.

DSÖ Acil Durum İlan Etti

Normalde Demokratik Kongo’da görülen maymun çiçeği hastalığının çevre ülkelerde de görülmesi endişeye neden olurken Dünya Sağlık Örgütü acil durum ilan etmiştir. Türkiye’de ise henüz hastalığa rastlanmamış olup girişlerde sorgulamalar yapılmaktadır.

Prof. Dr. Tuba Dal, maymun çiçeği hastalığının Türkiye’de görülme olasılığına dikkat çekerek, “Bu hastalık özellikle riskli gruplar için tehlikeli olabilir. Çiçek aşısının belirli kişilere yapılması gerekebilir” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Esin Şenol ise, hastalığın Avrupa ve Afrika’da yayılmasının ardından Türkiye’de önlemlerin alınması gerektiğini belirtirken, “Bu hastalık ülkemizde görülürse vaka ve temaslılar bir süre izole edilebilir” açıklamasında bulundu.

Maymun çiçeği hastalığı ile ilgili yapılan açıklamalarda enfeksiyon hastalıklarının ciddiyeti ve tedbirlerin önemi vurgulanmaktadır. Hastalığın belirtileri, tedavi yöntemleri ve yayılma riskleri konusunda bilinçli olunması gerekmektedir.