5 Parti ve Küçük Gruplardan Komisyona Katılım
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, çarşamba günü komisyona üye verecek partilere resmi davette bulunacak. AK Parti, CHP, DEM Parti, MHP ve YYP’nin yanı sıra Meclis’te grubu bulunmayan partilerden de 1’er temsilcinin yer alacağı belirtildi. Komisyonun 35-40 üyeden oluşması öngörülüyor. AK Parti, CHP’nin “terörsüz Türkiye” girişimindeki iş birliğine olumlu yaklaşırken, DEM Parti ve MHP de süreçte CHP’nin varlığını önemli buluyor.
Komisyonun İşleyişi ve Karar Mekanizması Netleşiyor
Komisyon, Meclis İçtüzüğü’nde tanımlı daimi bir yapı olmayacak. Grup başkanvekillerinin imzalayacağı protokolle yetki, süre ve karar alma yöntemleri belirlenecek. Önemli konularda “nitelikli çoğunluk” aranacak olup, alınan kararlar yasama ve yürütmeye tavsiye niteliği taşıyacak. Ancak uzlaşılan önerilerin hızlıca uygulanması mümkün olabilecek.
Silah Bırakma ve Tahliye Süreçlerinde Yol Haritası
Irak’ın kuzeyindeki PKK kamplarında silah bırakma sürecinin 2-5 ay içinde tamamlanması beklenirken, komisyon örgütten ayrılanların topluma entegrasyonu ve yasal düzenlemeleri planlayacak. Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve Leyla Güven gibi isimlerin tahliyesi için yeni yasalara gerek olmayabileceği; Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarının uygulanmasının yeterli olacağı ifade edildi. Hasta ve yaşlı tutukluların ise cezaevi idarelerinin kararıyla serbest kalabileceği öğrenildi.