Medya Toplantısında Anayasa Reformu Gündemi

AK Parti Genel Başkanvekili Ala'dan 'çözüm süreci' açıklaması: Masamızda böyle bir şey yok

AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala, Medya Temsilcileriyle Buluştu

AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala, Anadolu Yayıncılar Federasyonu ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda medya kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi. Ala, darbe dönemlerinde hazırlanan anayasaların genellikle siyasal iradeyi kısıtlama amacı taşıdığını vurgulayarak, yeni anayasanın önemine dikkat çekti. Geçmişte yaşanan Cumhurbaşkanlığı seçimi krizlerine de atıfta bulunan Ala, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde her seferinde sorun yaşadık; 27 Nisan muhtırası nedeniyle erken seçime gitmek zorunda kaldık. Şu an en azından Cumhurbaşkanlığı seçimi artık kriz olmaktan çıktı. Ancak tartışmalar devam ediyor. Sivil toplum kuruluşları ve siyasal partiler tartışıyor. 6’lı masanın kuruluş amacı anayasa ve sistem değişikliği üzerineydi. Anayasa sorunları çözmek için var, sorunlar oluşmasın ya da oluşursa çözülsün diye. Halihazırda bir kriz çıkmıyorsa, bu karizmatik bir liderin ve AK Parti’nin, Cumhur İttifakı’nın ciddi bir çoğunluğunun ve ilkeler üzerinde anlaşmasının sonucudur. Aksi takdirde mevcut Anayasa, kriz çıkarmaya müsait bir yapıya sahiptir” şeklinde konuştu.

Ala, anayasal düzenlemelerin önemine dikkat çekerek, “Anayasa, ülkenin siyasal iklimini ve hak ve özgürlüklerini nasıl garanti altına alacak, kendi uygulamasını nasıl güvence altına alacak? Gelişmiş bir ülkede anayasa uygulanmıyorsa, problem vardır. Türkiye’nin siyasi sistemi en azından pratikte vesayetten kurtulmuştur. Eğer anayasayı değiştirmezsek, vesayet tehdidi yeniden ortaya çıkabilir” ifadelerini kullandı.

Ala, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylık süreciyle ilgili olarak, “Anayasalar niyet okuma metinleri değildir. Önce yöntemi belirlememiz gerekiyor. Anayasal çalışmaları toplumla birlikte yapmadan bir metin oluşturmak ilkelere aykırıdır. Anayasalar, siyasal uzlaşma metinleridir. Çözüm için toplumsal diyalog önemlidir” şeklinde konuştu.

Değişim tartışmalarına da değinen Ala, “AK Parti, değişim ve yenilenme sürecinden güç alıyor ve başarılı bir şekilde yoluna devam ediyor. Değişim sürecinde önceki görev yapmış kişilerin değerini göz ardı etmemeye dikkat ediyoruz. Her zaman milletin verdiği emaneti yerine getiriyoruz. Gelişen Türkiye için yapısal reformlara odaklanarak ilerliyoruz” dedi.