Meksika’da Rastlanan H5N2 Virüsüne İlişkin Gelişmeler

Prof. Dr. Özlü’den ‘A (H5N2)’ açıklaması

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamaya göre, Meksika’da A(H5N2) kuş gribi kaynaklı ilk insan ölümü gerçekleşti. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi olan ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapan Prof. Dr. Tevfik Özlü, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Testler, benzer bir virüsün varlığını göstermedi” dedi.

Prof. Dr. Özlü, Meksika’da ilk kez A tipi bir grip virüsü olan H5N2’ye bağlı insan ölüm vakasının görüldüğünü belirtirken, şu ifadeleri kullandı: “Hasta yaklaşık 3 haftadır belirtiler gösteriyordu. Grip belirtilerinin ardından alınan örnekler incelendiğinde, önce A tipi grip virüsü tespit edildi. Daha sonra yapılan diğer testler sonucunda ise bu virüsün H5N2 adı verilen bir kuş gribi türüne ait olduğu belirlendi. Daha önce insanlarda bu H5N2 virüsüne bağlı bir grip vakasının bildirilmemiş olması dikkat çekici.”

“Virüsün nasıl bulaştığı henüz bilinmiyor” diyen Prof. Dr. Özlü, hastanın kuşlarla temasının olmadığının rapor edildiğini ve virüsün kaynağının belirsiz olduğunu vurguladı. Özlü, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) insandan insana bulaşma riski olmadığını belirtiyor. Genel olarak hastalığın belirtileri grip gibi, alınması gereken tedbirler gribe karşı alınması gereken tedbirlerle aynı” şeklinde konuştu.

H5N2 virüsünün, tavuklar, ördekler, hindiler, şahinler ve devekuşları gibi çeşitli kuş türlerini etkileyen Influenzavirus A alt türü olduğu bilinmektedir. Genellikle hafif seyreden bu hastalığın insanlara bulaşma riski bulunmaktadır.