Mersin’den İstanbul’a Gönderilen Kargoda Yaşanan Kayıp ve Hasar Olayında Tüketici Hakları Tartışması

Avukatın kargo mücadelesi

İstanbul’da avukatlık yapan Oktay Süleyman Öztürk, Mersin Mezitli’den bir tanıdığından 12 Kasım 2020’de bir büyük valiz ve bir çanta aldı. Gönderim kargo şirketi tarafından yapıldı. Kargo şirketinin mesajı üzerine, 16 Kasım 2020’de Oktay Süleyman Öztürk, Mecidiyeköy şubesine gitti ve valizin kırık, çantanın kayıp olduğunu tespit etti. Kırık valizi alarak ayrıldı ve kaybolan çantasının bulunacağına dair bilgi aldı. Ancak çantası bulunmadığı için mağduriyetini Şişli İlçe Tüketici Hakem Heyeti’ne taşıdı. Avukat Öztürk, kaybettiği 3 spor ayakkabı, parfüm ve cep telefonunun bedeli olarak 9.800 TL talep etti.

Kargo şirketi ise Şişli İlçe Tüketici Hakem Heyeti’ne gönderdiği cevap yazısında, teslim anında kargo içeriği ve değerinin bildirilmediğini belirtti. Kargonun içeriğinin ispata muhtaç olduğunu iddia ederek taşıma işi sırasında sorumluluklarının bulunmadığını ifade etti. Tüketici Hakem Heyeti, kargo şirketinin bu talebini oybirliği ile reddetti.

Ancak Oktay Süleyman Öztürk karara itiraz etti. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Tüketiciler kargo şirketlerine paket teslim ederken içeriklerini taşıma belgesine mutlaka yazdırmalıdırlar. BTK’nın güvenlik tedbirlerine yönelik kurul kararına göre, kargo şirketleri de bireysel göndericilerin teslim ettikleri paketlerin içeriklerini kargo fişine yazmak zorundadırlar” dedi.