Metro İstanbul, M5 Metro Hattı Tren Kazası Raporunu Açıkladı
Metro İstanbul, 22 Nisan’da yaşanan ve önce “teknik arıza” olarak açıkladığı, ardından “zorunlu bakım çalışması” şeklinde nitelendirdiği, sonrasında ise “işletme saatleri dışında eğitim amaçlı kullanılan yolcusuz iki trenin teması”ndan kaynaklandığını bildirdiği tren kazasıyla ilgili detaylı raporunu kamuoyuyla paylaştı. “M5 Metro Hattı, Tren-05 ve Tren-23 kaza-hasar raporu” başlığıyla hazırlanan raporda, kazanın kronolojisi, kurtarma operasyonu süreci, kazaya ilişkin verilerin incelenmesi, trenlerdeki hasarın tespiti, bakım kayıtları ve çıkarılan sonuçlar yer aldı.
Rapora göre, kaza pazarı pazartesiye bağlayan gece saat 02.00’de meydana geldi. M5 hattı Fıstıkağacı Hat-2 peron bölgesinde, kısıtlı manuel kontrol modu olan RM modda duran Tren-05’e, Üsküdar’dan tam otomatik gözetimsiz tren işletmesi modu olan UTO modda gönderilen Tren-23’ün teması sonucunda kaza yaşandı. Kazaya ilişkin detaylar raporda ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.
Kurtarma operasyonunun 22 Nisan’da saat 02.03’te başladığı ve 25 Nisan’da saat 05.30’da atölye yollarına parklandırılarak sonlandırıldığı belirtildi. Raporda, kazanın neden olduğu hasarların giderilmesi için yapılan çalışmalara da değinildi. Hasarlı bölgelerden çıkarılan parçaların onarılması ve trenlerin tekrar hizmete hazır hale getirilmesi için yapılan uygulamalar detaylı bir şekilde ele alındı.
Tren kazasının detaylı analizinin yapıldığı raporda, kaza sonucunda herhangi bir can kaybı veya yaralanma yaşanmadığı vurgulandı. Ayrıca, tren kurtarma operasyonunda emniyetli bir şekilde çalışmaların tamamlandığı ve soruşturmanın devam ettiği belirtildi. Kazaya sebep olan faktörlerin incelenmesi için sinyal sistemi ve operasyonel kayıtların da detaylı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
Metro İstanbul tarafından İBB’ye iletilen yazıda ise, kaza sonucu meydana gelen hasarlar nedeniyle M5 hattı için yeni tren temininin acil bir şekilde gündeme alınması talep edildi. Kazanın neden olduğu maddi zararların tespiti ve hasarların onarımı sürecinin uzun zaman alacağı düşünüldüğünden, 2025 yılında hizmete girmesi planlanan Sultanbeyli uzatması için de yeterli olmayan mevcut araç filosu için yeni tren alımının önemli olduğu belirtildi.