MHP Lideri Bahçeli’nin Tarihi Çıkışı: Umut Hakkı ve Çözüm Yolu

Bahçeli’den tarihi Öcalan çıkışı: Gelsin Meclis’te konuşsun

MHP Lideri Bahçeli’den Tarihi Çıkış: “Umut Hakkı’ndan Yararlansın”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 1 Ekim Yasama Yılı’nın açılış oturumunda DEM Partili yöneticilerle tokalaşması ve ardından terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’a yönelik çağrısını dün tarihi bir çıkışla yeni aşamaya taşıdı. Bahçeli, dün grup toplantısında yaptığı konuşmada, “Belki bugünden sonra tarihin akışı daha farklı olacaktır. Belki bugünden sonra ülkemin şafağı bir başka sökecektir. Bugün kitabın ortasından ve hiçbir yoruma ihtiyaç bırakmayacak netlikte konuşacağım” dedi.

MHP Lideri, “Silah ve şiddet karşısında toplumun boyun eğdiğini göstermek ne kadar yanlış ise terörü yaratan ortamın iyileştirilmesi amacıyla demokratik adımları atmaktan imtina edilmesi o ölçüde hatalıdır” diyerek, teröre karşı mücadelenin yanında demokratik reformların da önemli olduğunu vurguladı.

MHP lideri açıklamasında, “VATAN MİLLET İÇİN BİZ SİNEYE ÇEKMEYE HAZIRIZ” diyerek, terör sorununun ülke gündeminden çıkartılması ve birlik beraberlik için gereken adımların atılması gerektiğini belirtti.

Bahçeli’nin konuşmasının ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Türk siyasetinde 22 Ekim bir milattır. Modern ceza hukukuna zaman içinde yeni kavramlar girmiştir: Bu kavramlardan biri de Umut Hakkı ya da hükümlünün salıverilmeyi umut etme hakkıdır. Bu kavram müebbet ağır hapis cezasına mahkûm edilmiş hükümlünün bir gün salıverilmeyi beklemek hakkını ifade etmek için kullanılmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Umut Hakkı Nedir?

Umut Hakkı, ömür boyu hapis cezasına çarptırılan mahkûmların infaz modellerinde tartışılıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) bazı kararlarında, ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılan mahkûmlarının da belirli süre sonra cezasının yeniden gözden geçirilmesine ve rehabilitasyon sürecine tabi tutulma şansı verilmesine hükmetti. AİHM, ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası da alsa bir mahkûmun yaşamının sonuna kadar özgürlüğe kavuşmayacak olmasını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı görüyor. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi de İmralı Cezaevi’nde bulunan Abdullah Öcalan için de Umut Hakkı uygulanması yönünde Türkiye’ye tavsiye kararı almıştı.