“Mide Balonuyla Zayıflama Yöntemi Uyarısı: FDA Onayı Olmayan Balonlar Hayati Tehlike Yaratabilir”

Mide balonunda ‘çin malı’ uyarısı

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte birçok kişi, fit ve ince bir vücuda sahip olmak hayaliyle doktorların kapısını çalmaya başladı. Fakat kilo sorunlarını çözmek için tercih edilen yöntemlerin arasında yer alan mide balonu hakkında önemli bir uyarı yapıldı. Genel Cerrah Prof. Dr. Ali Kağan Gökakın, Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onayı olmayan ve muadillerine göre daha ucuz mide balonlarının sağlık açısından ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Gökakın, “Mide balonu operasyonu için alt sınır 35-40 bin liradır. Eğer hekiminiz bu rakamın altında bir fiyat verirse, kuşkulanın çünkü kullanılan mide balonu Çin malı olabilir. Bu balonlar içerdiği kimyasallar nedeniyle öldürücü olabilir ve FDA onayı bulunmamaktadır. Doktorunuzun balonun menşeini mutlaka sorması gerekmektedir. Özellikle yutulabilir mide balonlarında risk daha yüksektir” şeklinde uyarıda bulundu.

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte mide balonu yerleştirme talebinin ciddi oranda arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Gökakın, bu yöntemle ayda 8 kilo vermenin mümkün olduğunu ifade etti. Balon uygulamasının FDA onaylı üç farklı çeşidinin güvenli olduğunu belirten Prof. Dr. Gökakın, hastaların mide balonuyla zayıflamadan önce cerrahi komplikasyonlardan korkan, diyet ve davranış tedavisine yanıt vermeyen kişilerin tercih etmesi gerektiğini de vurguladı.

Mide balonunun yemek borusundan mideye endoskopi yöntemiyle yerleştirildiğini ve yutulabilir çeşitlerinin de mevcut olduğunu belirten Prof. Dr. Gökakın, balonun yer kaplaması nedeniyle daha az yemek yenmesini sağlayarak açlık hissini azalttığını söyledi. Hedef kiloya ulaşıldıktan sonra 6-12 ay içinde mideden çıkarılabilen mide balonu sayesinde, uygun diyet programlarına ve operasyondan sonraki yaşam tarzına uyulması halinde 6-12 ay içinde 10-30 kg’lık bir kilo verimi mümkündür.