“Mikoplazma Enfeksiyonu Türkiye’de ve Avrupa’da Artış Gösteriyor”

Uzman isim 'artış var' diyerek uyardı... Anne babalar dikkat! Geçmeyen öksürüğün arkasındaki neden: Mikoplazma enfeksiyonu

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Alper Şener, Çin’de hızla yayılan mikoplazma enfeksiyonu hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Şener, Türkiye’de özellikle 7 yaş ve üzeri çocuklarda mikoplazma enfeksiyonlarında bir artış olduğunu belirtti. Aynı şekilde Avrupa’daki vakaların da arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Şener, uzun zamandır tanınan mikoplazma enfeksiyonunun tekrar gündeme geldiğini ifade etti. Prof. Dr. Alper Şener, “Mikoplazma enfeksiyonu özellikle çocuklarda daha sık görülüyor. Bazen sinüziti taklit edebiliyor. Yüz, baş ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ve uzun süreli öksürük gibi belirtilerle kendini gösterebiliyor. Bazı çocuklarda bu süreç 3-4 haftaya kadar uzayabiliyor. Bakteri veya virüs değil, ikisi arasında bir enfeksiyon etkeni diyebiliriz. Mikoplazma, solunum yolu enfeksiyonları arasında sık sık karşılaştığımız bir durum” şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği ülkelerinde mikoplazma enfeksiyonlarında artış olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şener, enfekte olan çocuklarda sürekli boğaz ağrısı, kuru öksürük ve zatürre gibi komplikasyonlara yol açabildiğini belirtti. Şu anda Çin’de ve İngiltere’de devam eden bazı koronavirüs şüpheli vakalarda da özellikle mikoplazma enfeksiyonlarına rastlandığını söyleyen Prof. Dr. Şener, yapılan geri bildirimlerin bir kısmının koronavirüs yerine mikoplazma olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Prof. Dr. Şener, Türkiye’de özellikle 7 yaş üzeri çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarında bir artış olduğunu ve bunun mevsimsel bir yükseliş olduğunu belirtti. Mikoplazma enfeksiyonlarının da bu artışın önemli bir bölümünden sorumlu olabileceğini söyledi. Ancak net bir yorum yapabilmek için örnek analizlerinin yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Şener, yaşanan olaylar ve hastaların öyküleri üzerinden değerlendirme yapabileceklerini söyledi. Üniversite çağındaki çocuklarda da benzer tablolarla karşılaşıldığını ifade etti.

Antibiyotik tedavisine rağmen düzelme göstermeyen veya iyileşme süreci uzayan solunum yolu enfeksiyonlarında mikoplazma enfeksiyonunun akılda tutulması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Şener, Avrupa Birliği ülkelerinde özellikle İngiltere, İtalya ve Fransa gibi ülkelerde kış sezonunda koronavirüs ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarıyla birlikte mikoplazma enfeksiyonlarının arttığına dair geri bildirimler olduğunu belirtti.