Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, deprem bölgelerindeki eğitim-öğretim döneminin başlaması için gerekli önlemlerin alındığını duyurdu. Bakan Tekin, Ankara’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bölgedeki tüm öğretmenlerimizle iletişim kurduk ve barınma gibi ihtiyaçlarını karşıladık. Yıkılan veya kullanılamaz hale gelen 11 bin derslik tespit ettik. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla çelik yapılarla yaklaşık 60 günde inşa edilebilen 400 derslik inşa ettik ve 1 Eylül itibarıyla eğitim-öğretime başlayacağız. Ayrıca, planlarımız doğrultusunda çelik yapılarla toplamda 4 bin çelik yapı inşa etmeyi hedefliyoruz” dedi.
Tekin, yaklaşık 45 bin dersliğin onarıldığını ve yaz aylarında öğrencilere isteğe bağlı olarak telafi programları düzenlendiğini belirtti. “Öğrencilerimiz 11 Eylül tarihine kadar 4 haftalık zorunlu bir telafi eğitim programına katılacaklar. Ayrıca, depremzede öğrencilere LGS yerleştirmelerinde pozitif ayrımcılık yapıldı. Türkiye genelindeki okullarda bu öğrencilere yer ayırdık. LGS sonrasında başka illerde konaklamalı olarak eğitim almak isteyen öğrenciler için pansiyonlu okullarımızın boş kapasitelerini de kullandık” diye ekledi.
Bakan Tekin, lise düzeyinde sınıf tekrarı konusunda da düzenlemeler yapacaklarını ifade etti. “Liselerde sınıf tekrarı uygulamasını kolaylaştıracağız. Öğrencilerimizin daha iyi bir eğitim alabilmesi için bu süreci gözden geçireceğiz” şeklinde konuştu.
Açık liseye geçişlerin zorlaşacağını söyleyen Bakan Tekin, “Açık liseye kaymalarla ilgili düzenlemeler yapacağız. Öğrencilerimizin açık liseye devam etmelerini istemiyoruz. Hem örgün eğitim sürecini desteklemek hem de merdiven altı yapılarla mücadele etmek için bu adımları atacağız” dedi.
Devamsızlık ve sınıf tekrarı konusunda da ciddiyetlerini vurgulayan Bakan Tekin, “Çocuklarımızın devamsızlık kayıtlarını takip edeceğiz. Eğitim-öğretim yılı sonunda af ya da benzeri beklentiler olmayacak. Bu konuda öğrencilerimizi ve ailelerimizi uyarmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Öğretmen yetiştirme sürecinin de revize edileceğini belirten Bakan Tekin, “Öğretmenlerimizin özlük haklarını iyileştirmeyi hedefliyoruz. Sosyal statü ve itibar sorunlarını da ele alacağız” dedi.
Atanamayan öğretmenler konusunda ise Bakan Tekin, “Atanamayan öğretmenlerin sayısının artmasını isteriz. Ancak, bu konunun politik malzeme yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Atanamayan öğretmenleri atayacağız diyenlerin ya rakamlardan haberi yok ya da insanların hayatlarıyla oynuyorlar. Biz mümkün olduğu kadar çok sayıda öğretmen istihdam etmeye çalışacağız” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Özel okullarla ilgili olarak ise Bakan Tekin, ücretlerin denetleneceğini belirtti. “Özel okullar, TEFE-TÜFE oranında ücret artışı yapabilecekler. Ancak, bunun dışında farklı yollara başvurmak isteyen okullara cezalar uygulayacağız. Öğrenci ve velilerimizin mağduriyet yaşamaması için denetimlerimizi sürekli yapacağız” dedi.