Milli Radar Sistemi: Trafikte Yenilik Başladı

Trafikte yapay zekâ dönemi

Yerli ve Milli Radar Sistemi Trafik Denetimlerine Başladı

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) trafik birimleri, 14 Haziran 2024 tarihinden itibaren Savunma Sanayi Başkanlığı koordinesinde geliştirilen yerli ve milli hız ihlal tespit sistemlerini kullanmaya başladı. Yeni nesil mobil hız tespit cihazları, otoyollar dahil tüm karayollarında hız ihlali denetimlerinde etkin bir şekilde görev yapıyor.

Son Kurban Bayramı tatilinde de tüm yollardaki radar denetimleri, yerli ve milli cihazlarla gerçekleştirildi. Bu cihazlar artık trafik polisi yanı sıra jandarma trafik ekipleri tarafından da kullanılıyor.

Operatöre Gerek Kalmadan Hız Tespiti

Yeni nesil mobil hız tespit cihazı, bir dizi özellikle dikkat çekiyor. Tripod ya da araç üstüne monte edilebilen cihaz, operatöre ihtiyaç duymadan karayolu üzerinde seyir halindeki araçların plaka ve hız bilgilerini okuyabiliyor. Elde edilen veriler, EGM PolNet ağına iletilerek otomatik olarak hız ihlali sorguları gerçekleştiriliyor ve ihlal verileri anında trafik ekiplerine iletiliyor.

Araç cinsi ayrımını yapabilen yapay zeka sayesinde, veri tabanı sorgusu yapılmaksızın cihaz, karayolunda seyreden araçların hızlarını tespit edebiliyor. Tüm hava koşullarında günün her saatinde etkin bir şekilde çalışabilen cihaz, otoyollar dahil tüm karayollarında kullanılmaya başlandı.