Milli Savunma Bakanı Değişikliği ve Genelkurmay Başkanlığı Görevi Üzerine Gelişmeler

TSK’da YAŞ hazırlığı: Orduda yeni komuta belli olacak

Milli Savunma Bakanı değişikliği sonrasında boşalan Genelkurmay Başkanlığı görevi, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever tarafından üstlenilmiştir. Ancak Orgeneral Avsever’in bu göreve atanmaması durumunda, emeklilik süresine ve yaş sınırına tabi tutulması beklenmektedir. Bu durumda Genelkurmay Başkanlığı için düşünülen isimler arasında 2. Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ali Sivri ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu bulunmaktadır. Hulusi Akar tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirilen bu üç devre arkadaşı, Harp Okulu’nun 1981 mezunlarıdır.

Hava ve Deniz Kuvvetleri’nde ise herhangi bir sürpriz beklenmemektedir. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan’ın görev süreleri devam etmektedir. Ancak bu görevlere geçen yıl atanan komutanların emekli olmaları durumunda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için Kurmay Başkanı Koramiral Aydın Şirin ve Donanma Komutanı Koramiral Kadir Yıldız adı geçmektedir. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda ise Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu’nun ismi ön plana çıkmaktadır.

YAŞ toplantısı öncesinde, her yıl olduğu gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında YAŞ üyeleri Anıtkabir’i ziyaret edecekler. Şûra çalışmalarının bir günde tamamlanması beklenmekte olup, kararların Erdoğan’ın onayından sonra uygulanması planlanmaktadır.

YAŞ kararları çerçevesinde bazı korgeneraller bir üst rütbe olan orgeneralliğe terfi edeceklerdir. Bu kapsamda Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda görev süreleri bir yıl uzatılan 3. Ordu Komutanı Korgeneral Yavuz Türkgenci, Ege Ordusu Komutanı Korgeneral Kemal Yeni, Kara Kuvvetleri EDOK Komutanı Korgeneral Sinan Yayla ve Milli Savunma Bakanlığı Savunma ve Güvenlik Genel Müdürü Korgeneral İrfan Özsert, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral İsmail Güneykaya ile birlikte terfi edecektir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında Beştepe’de düzenlenecek YAŞ toplantısına Şûra üyeleri; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bakanlar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever ve diğer kuvvet komutanları katılacaklardır. Birçok kabine üyesi, Yüksek Askeri Şûra toplantısında ilk kez yer alacaktır.