MİT’in Açıkladığı Tarihi Belgeler

Milli İstihbarat Teşkilatı, özel koleksiyondan istihbarat raporları paylaştı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından yayımlanan belgeler arasında, Adana ve Mersin’de 1920’li yıllarda konsolosluklar ve maske kuruluşları bünyesinde çalışan yabancılar hakkında derlenen detaylı bilgiler ve bu yabancıların faaliyetlerinin deşifresine ilişkin çalışmalar bulunmaktadır. Belgeler arasında, Mustafa Sagir isimli Hint asıllı İngiliz casusun, Kemalistlere yaklaşarak casusluk yaptığına dair 1921 tarihli belge ve Rebeka adlı Dilber Cavidan isimli kadın casusa ilişkin raporlar da yer almaktadır. Ayrıca, MAH Teşkilatı’na ilişkin tayin belgeleri ve istihbari raporlar da bu belgeler arasında bulunmaktadır.

Ankara Merkezi Bölge Amirliğinden, Milli Emniyet Hizmeti Riyaset-i Celilesine gönderilen 1 Mart 1927 tarihli faaliyet raporu, MİT’in internet sitesinde yayımlanan belgeler arasındadır. Aynı şekilde, İstanbul Bölge Amirliğinin 31 Mart 1928 tarihli raporunda Sovyet yazarı Maksim Gorki’nin “Ana” adlı eserinin İstanbul’da film olarak gösterilmesi ve bu eserin komünizm propagandası içerdiği konusundaki istihbari bilgiler de yer almaktadır.

MAH’ın kuruluş yıllarında hilafetin geri gelmesine yönelik faaliyetlerine dair belgeler arasında, “Kürt-Türk İade-yi Hilafet Komitesi Teşkilatı” adıyla oluşturulan istihbari şemanın bulunduğu ve Fransa Konsolosu tarafından yazılan bir askeri raporun deşifre edilmesine ilişkin belgelerin yer aldığı belirtilmektedir. Ayrıca, Naci Perkel’in Halide Edip Adıvar hakkındaki talebe ilişkin ret yanıtı da bu belgeler arasında bulunuyor.

Son olarak, Alman Propaganda Bakanı Joseph Goebbels’in takip edilmesine dair Nisan 1939 tarihli rapor ve 1948’de Naci Perkel imzalı şüpheli kişiye ilişkin talimat belgesi de MİT’in resmi internet sitesinde yayımlanan belgeler arasında yer almaktadır.