“MMA Dünyasında Letonya’yı Temsil Eden Türk Sporcu Işfak Seyid’in Başarısı”

Afgan Işfak Seyid Türkiye’ye şampiyonluk kazandırdı: Ben bu bayrağa hizmet ediyorum

26 yaşındayım ve 13 yaşındayken ailemle birlikte Türkiye’ye göç ettik. Babam, Afganistan-Rusya savaşı gazisi bir asker. Savaş sonrasında ekonomi çöktü ve işsizlik arttı. Bu sebeple babam, savaşın ardından Pakistan’a giderek orada çalışmaya başladı. Pakistan’da bulunan annemle tanışıp evlendi ve ben ve kardeşlerim orada doğup büyüdük.

Ancak, Pakistan’da iç karışıklıklar ve siyasi çalkantılar yaşanmaya başlandığında, güvenliğimiz tehlikede oldu. Birçok akrabamızın bulunduğu Afganistan’a gidip gelme imkanımız olsa da, Pakistan’da artan tehlikelerden dolayı dayanamayarak Türkiye’ye gelmeye karar verdik. Teyzemiz, Türkiye’nin kültür olarak bize daha yakın olduğunu söyleyerek bizi teşvik etti. İstanbul’da Zeytinburnu’na yerleştik ve burayı çok sevdik. Kanada’ya bile gitmek istemezdik.

Pakistan’da okula gidiyordum fakat Türkiye’ye geldiğimizde maddi açıdan zor durumdaydık ve daha fazla destek olabilmek için 13 yaşında fabrikada çalışmaya başladım. Fabrikalarda çalışarak geçimimizi sağlıyorduk. Daha sonra spor dünyasına adım attım ve karma dövüş sanatlarını deneyerek MMA’yi keşfettim. Bu branşta özgür hissettim ve hızla yükselmeye başladım.

Türkiye’de MMA henüz çok yaygın değil, amatör seviyede yapılıyor. Şansım, ABD’de uzun süre eğitim alıp dövüşen bir hoca olan Egemen Mehmet Baranok ile tanışmamdı. Türkiye’deki tek MMA kulübü olan “The Last Raund” takımında birlikte çalışarak One Championship için hazırlandık. Rusya’nın en büyük takımını temsil eden bir sporcuya karşı mücadele ettim ve maçı kazandım.

Bu başarıyı tamamen Türkiye’de elde etmiş olmam büyük bir önem taşıyor. Türkiye’de eğitim aldım ve Türk hocalarla çalıştım. Altyapımı Türkiye’de oluşturdum ve gururla Türk bayrağını temsil ettim. Çifte bayrak açmayı düşünmedim çünkü kalbim Türkiye’ye ait.

Işfak’ın eğitmeni olan Egemen Mehmet Baranok da Işfak’ın başarısıyla gurur duyuyor. Işfak’ın Türk kültürüne olan bağlılığı ve Türk bayrağını gururla taşıması takdir ediliyor. Bu spor dalının Türkiye’de daha yeni olması göz önüne alındığında, Işfak’ın başarısı Türkiye için önemli bir adım olarak görülüyor.

MMA, dünya genelinde popüler olan ve milyar dolarlık bir endüstri olan bir spor dalıdır. One Championship gibi organizasyonlar dünyanın dört bir yanından milyonlarca insan tarafından takip edilmektedir. Işfak Seyid, One Championship’i kazanan Türk sporcu olarak uluslararası platformlarda yerini almıştır.