Mobil Göç Noktaları: Düzensiz Göçle Mücadelede Türkiye’nin Öncülüğü

‘Mobil’ mücadeleyle 400 bin düzensiz göçmen gitti

Türkiye, Düzensiz Göçle Mücadelede Mobil Göç Noktaları Projesini Genişletiyor

Türkiye, dünya genelinde yaşanan büyük göç hareketlerinden en fazla etkilenen ülkeler arasında yer alarak düzensiz göçle mücadele konusunda yeni projeleri hayata geçiriyor. Göç İdaresi Başkanı Atilla Toros’un Hürriyet’e yaptığı açıklamalarla dikkat çeken projede, Türkiye’nin öncü rol üstlendiği belirtiliyor.

Atilla Toros, “Mobil Göç Noktası Araçları ile dünyada ilk olan bir mücadele yöntemi geliştirdik. Temmuz 2023’te pilot uygulama olarak İstanbul’da devreye aldığımız bu uygulamayı tüm Türkiye’ye yayıyoruz” diyerek projenin genişlemekte olduğunu belirtti. Ülke genelinde şu an itibariyle 59 ilde faaliyet gösteren 165 mobil göç noktası aracının sayısının yakın zamanda 265’e çıkarılacağını da dile getirdi.

Mobil göç noktası araçlarıyla düzensiz göçmenlerin saha hakimiyetini daha etkin bir şekilde sağladıklarını vurgulayan Toros, “Sahada etkin bir denetim olduğunu gören düzensiz göçmen konumundaki yabancılar kendiliğinden Türkiye’den ayrılıyor” dedi. Sadece İstanbul’da yapılan kontrollerde 73 bin 436 kişinin düzensiz göçmen olduğunun belirlendiğini aktardı.

Ülkelerine geri gönderilmesi sürecinin de önemli olduğunu vurgulayan Toros, “Son bir yılda 141 bin düzensiz göçmen sınır dışı edildi. Charter seferlerimiz hız kesmeden devam ediyor. Toplam 111 charter seferi düzenlendi” şeklinde konuştu. Atilla Toros’un verdiği bilgilere göre, ‘Mobil Göç Noktaları’nda yapılan kimlik kontrolleri sadece bir dakika gibi kısa bir sürede gerçekleşiyor ve düzensiz göçmenlerin tespiti bu sayede hızlı bir şekilde yapılabiliyor.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın da öncülüğünde göçmen kaçakçılığı organizatörlerine yönelik ciddi operasyonlar yapıldığına dikkat çeken Atilla Toros, son bir yılda 7 bin 599 operasyonun gerçekleştirilerek 12 bin 386 göçmen kaçakçılığı organizatörünün yakalandığını açıkladı. Ayrıca, ülkeye yasadışı giriş engellendi ve göç rotasındaki değişikliklerle ilgili önemli bilgiler paylaşıldı.

Toros’un ifadelerine göre, yapılan çalışmalar sonucunda Suriye’ye 658 bin 463 kişinin geri dönüşü sağlandı ve son bir yılda ülkesine dönen Suriyeli sayısı 103 bin 45 olarak belirlendi.