Moskova’da Türk ve Türkiye Hayranlığı Yükseliyor, Rusya-Ukrayna Savaşı Etkisi Az

Moskova’da Türkiye hayranlığı

Moskova’da Savaşın Etkilerini Hissedenler Olmasa da Türk ve Türkiye Hayranlığı Artıyor
Rusya’nın Ukrayna’ya devam eden savaşı ikinci yılına girmesine rağmen, Moskova’da yaşam “normal” seyrinde devam ediyor. Başkente pek hissedilmeyen savaş etkisine rağmen Türk ve Türkiye hayranlığı son yıllarda önemli ölçüde artış göstermiş durumda. Aynı zamanda Moskova Yunus Emre Enstitüsü de Türkler tarafından büyük ilgi görüyor.

Özellikle kadınlar ve çocuklar Türkçe kurslarına büyük bir ilgi gösteriyor. Enstitünün sınıfları Türkçe öğrenmek isteyen kadınlar ve çocuklarla dolup taşıyor. Elena Solcuner ve Anastasiya Golubeva, kursiyerler arasında yer alan sadece ikisi. Merkez aynı zamanda Türk kültürünü tanıtan etkinlikler de düzenliyor. Aynı zamanda Türkçe şarkılar söyleyen bir müzik grubu da oluşturulmuş durumda.

Moskova Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Dr. Mehmet Ülker, ilginin kendilerini çok mutlu ettiğini ve kursların yanı sıra iki ülke dostluğunu geliştirmek amacıyla pek çok etkinliğe de ev sahipliği yaptıklarını ifade etti. Ruslar Türk dizilerini de yakından takip ediyor. Kimi televizyon kanalından izlerken, kimi de internet üzerinden bölümleri kaçırmamaya çalışıyor.

Türklere ve Türk medyasına Rus medyası da ayrı bir önem veriyor. Geçtiğimiz günlerde Rusya devlet haber ajansı TASS ile Küresel Gazeteciler Konseyi’nin işbirliğiyle düzenlenen “Rusya-Türkiye işbirliğinin güçlendirilmesinde medyanın rolü” ana temalı forum, önümüzdeki yıl kutlanacak 120. yaşını kutlamaya hazırlanan TASS’ın merkez binası önünde Türkiye’yi anlatan bir fotoğraf sergisine ev sahipliği yaptı. Sergide, Türk sanatçılardan Türk siyasetçilere kadar pek çok ismin TASS fotomuhabirleri tarafından çekilen fotoğraflar yer aldı.

Rus Ataşe Tryapitzina Ksenia ve TASS Haber Ajansı görevlisi Potapkina Alyona da Türkçe’ye meraklı iki isim. Ataşe Ksenia, Türkçe’ye olan merakının çocukluğuna kadar uzandığını belirterek, “Türk halkına büyük saygı duyuyorum. Ülkelerimiz arasındaki ikili ilişkilerin özellikle medya alanında gelişmesine katkıda bulunmak benim için bir onurdur. Türkçemi ilerletmek için sürekli Türk dizilerini izliyorum” şeklinde konuştu.