Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşları’nda Önemi Taarruz Emri

Atatürk'ün Çanakkale Savaşları'nda verdiği taarruz emri deşifre edildi: 'Başarılarınızı gündüz gözüyle görmek isterim'

ÇANAKKALE SAVAŞLARI’NDA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN ÖNEMLİ TAARRUZ EMRİ

Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi’nde, Çanakkale Savaşları’na ait çok sayıda özel belge, arşiv ve koleksiyon bulunmaktadır. Bu belgeler arasında, 19’uncu Fırka Kumandanı Mustafa Kemal Atatürk’ün, 109 yıl önce kendi el yazısı ile Mehmet Şefik Bey’e yazdığı taarruz emri de yer almaktadır. Emir Türkçe’ye çevrildiğinde, “Başarılarınızı gündüz gözleriyle seyretmek isterim” cümlesi, Atatürk’ün zafer inancını yansıtmaktadır.

ÇANAKKALE’DE CESARET VE FEDAKARLIK

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Mustafa Kemal’in kaleme aldığı ve imzaladığı bu emirde, taarruza geçilmesi gerektiği ve geri durulmaması gerektiğini vurguladığını belirtti. Kaşdemir, “Çanakkale’de cesaret ve fedakarlık ortaya çıkıyor. Hem askerler hem de subaylarımız, bu emirleri net bir şekilde uygulamaktadır” şeklinde konuştu.

Emirleri vermenin zorluğuna dikkat çeken Kaşdemir, “Çanakkale geçilince İstanbul’a gelinmiş olacak. Bu bilinçle hareket eden Türk askerleri, büyük bir kararlılıkla mücadele etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk de bu kahraman subaylardan biridir. Cesur, öngörülü ve disiplinli bir liderdir” ifadelerini kullandı.

MÜCADELE VE BAŞARI

Kaşdemir sözlerine şöyle devam etti: “Herkes, düşmana karşı gösterilen kararlılık ve fedakarlık ile Çanakkale’de başarıya ulaşılmıştır. Mehmetçiğin fedakarlığı ve Türk subaylarının sevk ve idare kabiliyeti, Çanakkale’deki zaferin temel nedenidir.”