Mustafa Kemal Atatürk’ün Kullandığı M/G Acar Teknesi: Deniz Müzesi’nde Sergileniyor

Atatürk'ün gezi teknesi, Çanakkale Deniz Müzesinde sergileniyor: Yemek yediği salon ile kamarası da yer alıyor

Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul Boğazı’nda gezinti yapmak ve ‘Savarona’ yatına ulaşmak için kullandığı ‘M/G Acar’ isimli gezi teknesi, Deniz Müzesi Komutanlığı’nın bahçesine deniz yoluyla getirildi. 27,5 metre uzunluğunda, 5 metre genişliğinde ve 65 ton ağırlığındaki tekne, çevre düzenlemesinin tamamlanmasının ardından 2018 yılı Nisan ayında törenle müze olarak ziyarete açıldı. Atatürk’ün yemek yediği salon ve kamarasının bulunduğu müze gemi, 6 yıldır Çanakkale Boğaz Komutanlığı’nın bahçesinde sergileniyor.

Çanakkale Deniz Müzesi Komutanı Albay Serhan Aras, Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı ‘M/G Acar’ botu hakkında bilgiler vererek, “Şu anda Acar Botu’ndayız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Savarona gemisini diplomatik ziyaretlerde kullandığını biliyoruz. Acar botu, Almanya’da inşa edilmiş ve Türkiye’ye getirilerek Türk Deniz Kuvvetleri envanterine katılmıştır. Cumhurbaşkanlığı yatı olarak hizmet veren Acar botu, Deniz Müzesi Komutanlığı tarafından müze gemi olarak sergilenmek üzere getirildi. Atatürk’ün Acar botunda yemek yediği salonun önündeyiz. Yemek takımları orijinal ve üzerinde Acar botunun amblemi bulunmaktadır. Bu gemi aslında Atatürk’ün denizle olan son bağlantısıdır ve bizim için son derece değerlidir” dedi.

Acar’ın tarihçesi ise şu şekildedir: 1936-1937 yıllarında Almanya’da inşa edilen tekne, Türk Deniz Kuvvetleri envanterine katıldıktan sonra Mustafa Kemal Atatürk tarafından kullanılmıştır. Atatürk’ün vefatının ardından Acar makam motoru olarak hizmet etmiş, daha sonra Deniz Harp Okulu’nda kullanılmıştır. 2000 yılında restore edilen tekne, 2001 yılında denize indirilmiş ve Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’nda makam motoru olarak görev yapmıştır. 2015 yılında müze gemi olarak sergilenmek üzere hizmet dışına ayrılan Acar, Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı’nda ziyaretçilere açılmıştır.