Mustafa Kemal Atatürk’ün Ölüm Yıl Dönümünde Türkiye’de Saygı Duruşu

Gittiğin an hayat durdu

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk’ün 85. ölüm yıl dönümü saygıyla anıldı. Saat 09.05’te sirenlerin çalmasıyla birlikte tüm ülke genelinde vatandaşlar cadde ve meydanlarda saygı duruşunda bulundu. Yürüyen insanlar durdu, araç kullananlar araçlarından indi.

Sadece cadde ve meydanlarda değil, alışveriş merkezlerinde, iş yerlerinde ve madenlerde de hayat durdu. İstanbul Havalimanı Dış Hatlar Gidiş Terminali’nde Türk bayrağı ve Atatürk’ün portresi asıldı. Anma töreni öncesinde Türkçe ve İngilizce anons yapıldı. Havalimanı çalışanları ve yolcular, sirenler çalındığında saat 09.05’te iki dakikalık saygı duruşuna katıldı. Zonguldak’ta TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü maden ocağında bazı madenciler kömür ocağı girişinde, bazıları da tören alanında iş kıyafetleriyle saygı duruşuna geçti.

Antalya’da Yüzüncü Yıl Caddesi’nde sirenlerin çalmasıyla birlikte seyir halindeki sürücüler yol kenarında durarak flaşörlerini yakıp saygı duruşunda bulundu. Kaldırımlarda yürüyenlerin yanı sıra evlerinde bulunanlar da saygı duruşuna katıldı. Konyaaltı Sahili’nde denizde yüzen iki kişi, siren seslerini duyduklarında kıyıya yaklaşarak saygı duruşunda bulunup Türk bayrağı açtı. İzmir’de trafik tamamen durdu ve caddelerde yürüyen vatandaşlar saygı duruşuna geçti. Tören alanında ise 2 dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Devlet töreninin ardından vatandaşlara kapıların açılmasıyla birlikte binlerce kişi Anıtkabir’e akın etti. Vatandaşlar, ellerinde Türk bayrakları ve üzerlerinde Atatürk tişörtleriyle 7’den 70’e herkes sevgi gösterisinde bulundu. Anıtkabir avlusundaki coşkulu kalabalık, “Ne mutlu Türk’üm diyene” sloganlarıyla birlikte zaman zaman andımızı okudu.

Kapadokya’da sabah erken saatlerde havalanan sıcak hava balonlarının sepetlerine Atatürk posterleri ve Türk bayrakları asıldı.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde Anadolu’dan Avrupa Yakası’na geçen sürücüler trafik durdurulduğunda saat 09.05’i gösterdi. Vatandaşlar ve polis ekipleri saygı duruşunda bulundu. Bu anlar dronlar ile havadan görüntülendi.

İstanbul Beşiktaş’taki Dolmabahçe Sarayı’na Türkiye’nin birçok yerinden vatandaşlar akın etti. Yürüyüş, sabah saat 08.00’de Atatürk’ün evinin bulunduğu Şairler Sofası Parkı’nda başlayıp Dolmabahçe’de sona erdi. Saraya gelenler, Atatürk’ün hayata gözlerini kapattığı odasına karanfil bıraktı. Binlerce insan saat 09.05’i gösterdiğinde saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı’nı okudu. Gözyaşlarına hakim olamayanlar da arasındaydı. Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait Barbaros sınıfı fırkateynlerden TCG Salihreis ve beraberindeki tekneler de Dolmabahçe Sarayı önünde demirledi.

İstanbul Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen Ata’ya Saygı Zinciri etkinliğine birçok vatandaş katıldı. Fenerbahçe Orduevi ile Bostancı sahil arasında 6,5 kilometrelik zincirde Gazi Mustafa Kemal Atatürk anıldı. İki paramotor da gökyüzünden Türk bayrağı ve Atatürk posteriyle dalgalanan zincire hayranlıkla bakıldı. Siren sesiyle birlikte zincirde bulunan vatandaşlar ve öğrenciler saygı duruşuna katıldı.

Okullarda da 9’u 5 geçe hayat durdu. Öğrenciler Atatürk’ü saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’yla andı. Farklı illerden pek çok öğrenci öğretmenleriyle birlikte hazırladıkları koreografileri sergiledi. İstanbul’da Şehit Melih Sancar Ortaokulu öğrencileri “10’uncu Kasım” pano önüne karanfil bıraktı. Panoya öğrencilerin Atatürk için yazdığı şiirler de asıldı.

Demirören Medya Center’da Atatürk anma programı düzenlendi. Program, Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin önünde saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Hürriyet, Milliyet, Posta ve Fanatik gazetelerinin arşivinde yer alan 10 Kasım kapakları Artium’da sergilendi. Ayrıca Hisart Canlı Tarih Müzesi koleksiyonunda yer alan Atatürk’ün Trablusgarp, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı dönemlerine ait kıyafetleriyle birlikte canlandırma sergisi de büyük ilgi gördü.