Nadir Görülen ‘Yamyam Tombul Çekirge’ Mardin’in Midyat İlçesinde Görüntülendi

Soyu tehlike altında: Yamyam tombul çekirge Mardin'de görüntülendi

Mardin’in Midyat ilçesinde nadir bir çekirge türü olan “tombul çekirge” veya “yamyam tombul çekirge” görüntülendi. Yumurtalarını daha kaliteli hale getirmek için erkeklerini yemeleriyle bilinen bu çekirge türü, 2020 yılında Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin bölgelerinde yer alan 1957 rakımlı Karacadağ’da tespit edilmişti. Kanatsız olması sebebiyle geniş bir alana yayılamayan yamyam tombul çekirgenin neslinin tehlike altında olduğu için Uluslararası Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’ne (IUCN) başvurusu yapıldı.

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Battal Çıplak, Türkiye’de 700’den fazla çekirge türü bulunduğunu belirtirken, yamyam tombul çekirge hakkında şunları söyledi: “Türkiye’deki çekirge türlerinin çoğu gibi yamyamlık yapar ve kendi türünü yer. Bazıları otla beslenirken az sayıda tür avcıdır. Yamyam çekirgeler, diğer zararlı böcekleri avlayarak zararlı böceklerin kontrolü açısından önemlidir.”

Türkiye’nin doğusundan batısına kadar yayılan yamyam çekirge türünün 8 farklı türünün olduğunu belirten Prof. Dr. Çıplak, bazı bölgesel popülasyonların ayrı tür olarak tanımlandığını ifade etti. Yaşam alanlarının genellikle 1000 metre yükseklik ve üzerinde olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çıplak, yamyam çekirgeye Antalya civarında, Isparta, Burdur, Ege civarındaki yüksek bölgelerde, İç Anadolu’daki yüksek bölgelerde, Doğu ve Güneydoğu’daki yüksek bölgelerde rastlandığını aktardı. Yayılışlarının lokal olduğunu ve doğaya zarar vermediğini belirtti.

Dicle Üniversitesi Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar ise yamyam çekirgenin endemik bir tür olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Satar, “Halk arasında yamyam veya tombul çekirge olarak bilinir. Ülkemizin birçok farklı yerinde türlerini görebiliriz. İnsanlara zararlı değillerdir ve birçoğunun soyu tehlike altındadır. Diğer çekirge türlerinden biraz farklı bir görünüme sahiptirler. Dağlık bölgeleri tercih ederler. Midyat ilçesinde gördüğümüz çekirge, bu türden bir örnektir. Bu güzel canlılara zarar vermemeye özen gösterelim” şeklinde konuştu.