NATO 2025 Zirvesi’nde Öne Çıkan Konular

Son dakika: Hande Fırat yazdı... NATO Zirvesi’nde Türkiye’nin kazanımları

NATO 2025 Zirvesi’nde Öne Çıkan Konular

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre, NATO’nun 2025 Zirvesi’nin Hollanda’nın başkenti Lahey’de yapılacağı ve bir sonraki Zirve toplantısının Türkiye’de gerçekleştirileceği belirtildi. Ayrıca Türkiye’nin öncelik verdiği konulardan biri olan terörizmle mücadele ve izlenecek strateji hakkındaki belgenin güncellendiği ifade edildi. Zirve bildirisinde terörizmin, NATO’nun karşı karşıya olduğu ikinci büyük tehdit olarak değerlendirildiği kaydedildi.

Diğer bir önemli konu ise müttefikler arasında yaptırım uygulanmaması gerektiği yönündeki Vilnius Zirvesi’nde alınan kararın teyit edilmesi oldu. Ayrıca balistik füze savunması konusunda tehdidin arttığı vurgulanarak, NATO Müttefiklerinin tamamen koruma kapsamına alınması taahhüdü yeniden dile getirildi.

NATO-AB ilişkileri bağlamında, iki teşkilat arasındaki işbirliğinin daha eski bir temele dayandırılması karara bağlandı. Ayrıca, bazı ülkelerin NATO kapsamı dışında geliştirdikleri projelerin savunma planlama sürecine uygun olarak yapılması karara bağlandı.

NATO’nun belirlediği savunma harcamaları düzeyinin Türkiye tarafından karşılandığı belirtilirken, Montrö Sözleşmesi’nin uygulanması ve Ukrayna’ya yönelik NATO tarafından tanınan parasal olmayan katkıların kararlaştırıldığı da bildirildi.

Aynı zamanda Ukrayna’ya eğitim desteği sağlanması ve uzun dönemli bir güvenlik yardım paketi hazırlanması kararlaştırılarak, NATO-Ukrayna Müşterek Analiz Talim ve Eğitim Öğretim Merkezi’nin kurulması kararlaştırıldı. Bu çerçevede Müttefiklerin desteğinin koordine edileceği ifade edildi.