NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yemin törenine katıldı: İsveç’in NATO üyeliği görüşüldü

Stoltenberg bugün Türkiye’de... Erdoğan’ın yemin törenini izleyecek

Bugün ve yarın gerçekleşen ziyaretin iki boyutu var. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yemin törenine katılacak. Ziyaretin ikinci boyutu, Erdoğan ve diğer üst düzey yetkililerle yapılacak olan görüşmeleri kapsıyor.

Stoltenberg’in gerçekleştirdiği görüşmelerde, bölgesel ve küresel konulara da değinilecek olsa da ana gündem maddesi İsveç’in NATO üyeliği olacak. NATO genelinde, İsveç’in Vilnius zirvesinde tam üye olarak masada oturabileceği görüşü hâkim. Stoltenberg, İsveç’in Madrid zirvesinde imzalanan üçlü mutabakattan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirdiğini düşünen isimler arasında yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yemin törenine, birçok lider ve bakanın katılımı planlanıyor. Avrupa Birliği kurumları da törene temsilci gönderecek. Ancak kurum başkanlarının programlarının uygun olmaması nedeniyle AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu, törende başkan yardımcısı seviyesinde temsil edilecek.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yemin töreni vesilesiyle son dönemde Türkiye’ye gerçekleştirdiği ilk ziyareti yapacak.

Meclis Genel Kurulu bugün saat 15.00’te, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yemin töreni için bir araya gelecek. Sadece Cumhurbaşkanlığı ve TBMM’nin özel davetlileri oturuma katılacak. Erdoğan, yemin ederek resmen görevine başladıktan sonra Anıtkabir’e geçecek. Ayrıca kabine görevleri devam eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile 15 bakan, özel oturumda yemin etmedi. Yeni kabine üyeleri, AK Partili 16 milletvekili tarafından görevlerini devraldıktan sonra gelecek hafta ilk oturumda yemin edecekler. Yeni kabinenin belli olmasıyla birlikte Meclis’e seçilerek giren bakanlar da yemin edecekler.