“NATO, İsveç’in Terörle Mücadele İlerlemesini Ele Aldı”

İsveç için 4. buluşma

NATO Genel Sekreter Kabine Şefi Stian Jenssen, İsveç Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Büyükelçi Jan Knutsson ve Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Daimi Devlet Sekreteri Jukka Salovaara, yaklaşık 3 saat süren bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, Madrid mutabakatında yer alan taahhütlerin ele alındığı ve somut adımların devam etmesi için çalışmaların sürdürülmesi konusunda mutabık kalındığı belirtildi.

Toplantıda, İsveç’in Üçlü Muhtırada yer alan taahhütler çerçevesinde attığı adımlar ve terörizmle mücadelede alınmakta olan tedbirlerin terör örgütlerinin İsveç’teki faaliyetlerine yönelik yansımaları ele alındı. Ayrıca, Üçlü Muhtıra’da kayıtlı taahhütlerin hayata geçirilmesinde kaydedilen ilerlemenin düzeyi de ele alındı.

Katılımcılar Daimi Ortak Mekanizma’nın önemini vurguladı ve müteakip somut adımlar üzerinde çalışmaya devam etme konusunda mutabık kaldı. NATO’ya yeni katılan Finlandiya’nın da sürecin başında daimi olarak tasarlanan bu mekanizmanın toplantılarına katılmaya devam etmesi ise terör örgütleriyle mücadelenin takibinin NATO üyeliğinden sonra da sürdürüleceğinin teyidi bakımından ayrıca önem taşımaktadır.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise İsveç’in üyeliği ile ilgili olarak, geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin oldukça verimli geçtiğini ve İsveç’in ilerleme kaydettiğini belirtti. Stoltenberg, İsveç’in terörle mücadelede attığı adımları memnuniyetle karşıladıklarını ve İsveç’i en kısa sürede üye olarak karşılamak istediklerini söyledi.