NATO Washington Zirvesi ve Putin Karşısında Sert Mesajlar

NATO zirvesinde 75. yıl duruşu

NATO’nun Washington Zirvesi, 75. Kuruluş Yıldönümünde Kutlandı

Kuzey Atlantik İttifakı NATO’nun 75. kuruluş yıldönümü Washington’da yapılan zirve ile kutlandı. Andrew W. Mellon salonunda gerçekleşen zirve, ABD Başkanı Joe Biden’ın salı akşamı yaptığı konuşma ile başladı. Türkiye’yi temsil eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan da etkinliğe katıldı.

Zirve öncesinde, NATO’nun 32 üyesinin hükümet ve devlet liderlerinin aile fotoğrafı çekimi yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, fotoğrafta NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve ABD Başkanı Joe Biden ile en sırada yer aldı. Programda, İkinci Dünya Savaşı’ndan NATO’nun kuruluşuna, Bosna Savaşı’ndan Kırım’ın ilhakına ve Rusya-Ukrayna Savaşı’na kadar farklı olaylara ilişkin görüntülerin yer aldığı bir video gösterildi. ABD Başkanı Joe Biden ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg etkinlikte açılış konuşması yaptılar.

Biden: “Putin’in Amaçlarına Karşı Duracağız”

27 Haziran’da Donald Trump ile yapacağı televizyon münazarasından sonra merak edilen Joe Biden’ın konuşması oldukça başarılıydı. Biden, konuşmasının büyük bir kısmını Ukrayna-Rusya Savaşı’na ayırarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e sert mesajlar gönderdi. Biden, “Putin, Ukrayna’nın tamamen boyun eğmesini, Ukrayna demokrasisinin bitirilmesini ve Ukrayna’nın haritadan silinmesini istiyor” dedi.

Diğer yandan, NATO Sonuç Bildirgesi’nde Türkiye’nin 2026’daki zirveye ev sahipliği yapacağı açıklandı. Bildirgede, Müttefiklerin Ukrayna’ya fon sağlayacağı ve Çin’in Rusya’nın Ukrayna’ya desteğini sonlandırması çağrısının yapıldığı belirtildi. Ayrıca, terör tehditlerine karşı kararlılıkla mücadele edileceği ve müttefiklerin savunma harcamalarını artırma taahhütlerinin memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.

Zirvenin açılış konuşmasında Ukrayna’ya yeni bir destek paketi açıklayan Biden, Ukrayna’ya hava savunma sistemleri sağlanacağını duyurdu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise müttefiklerin güvenliğine yönelik tehditlere karşı birlikte duracaklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi’nde Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile de görüşmeler gerçekleştirdi. Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile yapılan görüşmede ise Türkiye-Macaristan ilişkileri ve AB’ye katılım süreci ele alındı.

Zirvede ayrıca, Türkiye’nin NATO’ya katılım antlaşmasına 1952’de atılan imzalar da projeksiyonla sahnelendi, Katılım gazetesi manşetten duyurmuştu.