Niksar Günebakan Köyü Heyelanı: Köyün İkiye Bölünmesi ve Ev Tahliyeleri

Tokat'ta heyelanların yaşandığı Günebakan köyü ikiye bölündü

Niksar ilçesi Günebakan köyünde meydana gelen heyelanlar sonucunda köy ikiye bölündü. Yollar ve evlerle birlikte 3 metre güneye kayan heyelanlar nedeniyle, köyün batısı ile doğusu arasındaki ulaşım tamamen kesildi. Bu durumdan dolayı 39 ev ve köy camisi boşaltıldı. Cumartesi günü, boşaltılan cami de yıkıldı.

Heyelan sonrası, köyün batı kısmına yaklaşık 80 hane bulunuyor ancak yolun çökmesi nedeniyle bu bölgeye ulaşım sağlanamıyor. Köylüler, patika yolları ve tarlaları kullanarak bu bölgeye ulaşmaya çalışıyorlar. Elektrik kesintileri için ise geçici jeneratörler kullanılarak elektrik sağlanıyor.

Köy muhtarı Şevket Cebecioğulları, “Köyümüzde 350 hane ve toplamda 900 nüfus bulunuyor. Tahmini olarak bu tarafta yarıya yakın, diğer tarafta ise yaklaşık 100 hane bulunuyor. Heyelan nedeniyle, hatta yaya olarak bile ulaşım sağlanamıyor. Elektrik hattımız kesildi ve içme suyu şebekesinde problemler yaşandı. Geçici olarak jeneratör ile elektrik sağlanmış durumda. Yeni elektrik hattının kurulması için çalışmalara başlandı. Yol için de çevre yolu niteliğinde bir arazi yolumuz vardı, bu yolun kısaltılması için çalışmalar yapılacak. Devletin kurumları, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için ellerinden geleni yapıyor.” şeklinde konuştu.

Köylüler ise karşıya ulaşmanın mümkün olmadığını ifade etti.

Tokat Valisi Hatipoğlu, “Günebakan köyümüzde bir süredir devam eden toprak kayması sonucunda 39 ev ve 1 camimiz zarar gördü. Konutları şu an kullanıma kapatmış bulunmaktayız. Camimiz ve 3-4 ev daha yıkıldı. Olumsuz etkilenmesi muhtemel evleri tahliye ettik. Vatandaşlarımız şu anda kendi imkanlarıyla yerleşmiş durumdalar ancak devlet olarak her konuda yardıma hazırız. Durumu takip edeceğiz ve gereken müdahaleleri yapacağız. Konutlara giriş yasağı getirdik. Jandarma ve AFAD bu bölgede bulunuyor. AFAD olarak da afetin etkilerini gidermek için gerekli çalışmalara başladık.” şeklinde açıklama yaptı.