“Nilüfer Müzik Festivalinde Kamp ve Alkol Yasağı Protesto Edildi”

Nilüfer Müzik Festivali iptal... Belediye ve valilikten açıklama geldi

Nilüfer Belediyesi tarafından 2015 yılından bu yana gerçekleştirilen ve birçok ödüle layık görülen Uluslararası Nilüfer Müzik Festivali, bu yıl yapılan bir kararla kamplı ve alkol kullanımına izin verilmeyecek. Nilüfer Kaymakamlığı, 1-3 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan festivalde kamp ve alkol yasağı getirme kararı aldı. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, olayın yaşandığı Balat Atatürk Ormanı girişinde basın açıklaması yaptı. CHP Bursa milletvekilleri, ilçe ve gençlik kolları başkanları da açıklamaya katıldı.

Başkan Erdem, kaymakamlığın bu kararıyla ilgili olarak festivalin iptal edildiğini duyurdu. Erdem, “Nilüfer Kaymakamlığı tarafından bize iletilen bir engelleme girişimiyle karşı karşıya kaldık. Festivalimizde kamp yapmak ve alkol tüketmek yasaklandı. Hatırlanacağı üzere geçen yıl da aynı sorunla karşılaşmıştık. O dönem Büyükşehir Belediyesi tarafından kamplı bir festival düzenlenirken, bize ise izin verilmemişti. Bu nedenle bu engellemeye direndik ve geçen yıl festivali kamplı olarak gerçekleştirdik. Ancak bu yıl yine aynı engelleme girişimiyle karşılaşıyoruz” dedi.

Festival ve konser iptallerinin yaşam tarzına müdahale anlamına geldiğini ifade eden Erdem, “Bu festival, Türkiye’de kamu kurumu tarafından düzenlenen en büyük festivaldir ve Türkiye’den ‘Yourope’ adlı Avrupa Festivaller Birliği’ne üye olan tek kamplı festivalemizdir. Uluslararası düzeyde birçok ödül alarak başka festivallere örnek olmuştur. Biz burada ne yapıyoruz? Ülkemizin ve dünyanın önde gelen müzisyenlerini müzikseverlerle buluşturuyoruz. İsteyenler çadır kurarak konserleri izleyebilir, atölye çalışmalarına katılabilir, yeni dostluklar kurabilir. Katılan herkes, şehir hayatının stresini, ekonomik krizin yorgunluğunu ve kısıtlanan özgürlüklerle büyüyen sıkıntılarımızı geride bırakıp umutla, dostlukla ve doğanın kucağında müzikle enerji depoluyor. İşte bu kadar” şeklinde konuştu.

Başkan Erdem, şu ana kadar güvenlik açısından herhangi bir sorun yaşanmadığını belirtti. Festivalde 42 ülkeden 173 performans sergilendiğini ve 300 bin katılımcıyla 30 bin çadır misafirini ağırladıklarını ifade etti.

CHP Bursa milletvekilleri ise aldıkları karara tepki göstererek, “21. yüzyılda gençlerin nasıl eğleneceği konusunda bir dayatmayla ve yaşam tarzına müdahaleyle karşı karşıyayız. Bu durumu kabul etmiyor ve protesto ediyoruz” şeklinde konuştu. Özellikle gençlerin bu yasağa karşın eğlenmekten vazgeçmeyeceklerini belirttiler.

Buna karşın, alınan yasak kararlarının hukuki bir temeli olmadığını ifade eden CHP Bursa İl Başkanı, “Siz bu yaşam tarzını anlamıyor olabilirsiniz, ancak bu yanlış bir anlam ifade etmez. Siz istememenize rağmen gençler istedikleri gibi yaşamdan vazgeçmezler” dedi.

Bu haber sonrasında Bursa Valiliği de açıklama yaparak, Nilüfer Belediyesi tarafından planlanan ve iptal edilen 7. Nilüfer Müzik Festivali’nin aslında valilik tarafından yasaklandığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtti. Valilik, festivalin düzenleneceği alanın ormanlık bir alan olması nedeniyle güvenlik, trafik ve asayiş gibi önlemlerin alınmasıyla festivalin yapılmasına izin verildiğini bildirdi.