Obezite: Araştırma ve Uygulama Çözümleri İstanbul’da Toplandı

Türkiye’nin yüzde 94’ü obez olacak

Obezite Araştırması İstanbul’da Masaya Yatırıldı

Obezite, dünyanın sağlık gündeminde önemli bir konu olarak yerini koruyor. Hipertansiyon ve Ateroskleroz Derneği Başkanı ve eproBes Projesi yönetim kurulu üyesi olan Prof. Dr. Serap Erdine önderliğindeki bir ekip, İspanya Cordoba Üniversitesi’nden Prof. Dr. Manuel Tena-Sempere, Fransa’dan yapay zekâ araştırmacısı Peter Atanasov ve yine İspanya’dan projenin yöneticisi Javier Carrero Proje ile obezite konusunu ele aldı. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen 10 milyon Euro’luk araştırma Türkiye’nin yanı sıra İspanya, Polonya, Almanya, Belçika, Estonya, Litvanya, Fransa ve Danimarka’da gerçekleştirilecek.

Araştırmada bebeklerin kordon kanının dahi inceleneceği ve sonuçların yapay zekâ ile değerlendirileceği belirtildi. Prof. Dr. Serap Erdine, Türkiye’de obezite oranının yüzde 20, aşırı kilolu olanların ise yüzde 35 olduğunu vurgulayarak, “Ancak 2060 yılına gelindiğinde dünya genelinde obezitenin yüzde 70’e, ülkemizde ise yüzde 94’e ulaşması bekleniyor” şeklinde uyarılarda bulundu.

Uygulama Geliştirilecek

İspanya Cordoba Üniversitesi’nden Prof. Dr. Manuel Tena-Sempere, obezitenin artık dünya genelinde bir pandemi haline geldiğini belirterek, araştırma sonuçlarıyla doktorlar, sağlık otoriteleri, aileler ve öğretmenlere yönelik önlemler alınması gerektiği konusunda materyaller hazırlanacağını söyledi. Beslenme alışkanlıkları, uyku düzeni ve artan internet kullanımının obezite üzerinde etkili olduğuna dikkat çeken Tena-Sempere, proje kapsamında bu konuların ele alınacağını ifade etti.

Yapay Zekâ Araştırmacısı Peter Atanasov ise obezitenin çevresel, genetik ve sosyoekonomik faktörlerin etkisiyle karmaşık bir yapıya sahip olduğunu belirterek, yapay zekâ yöntemleriyle bu faktörleri değerlendirerek etkili çözümler üretmeyi amaçladıklarını söyledi. Atanasov, “Karmaşık veriler bize en yalın haliyle gelecek ve ne yapmamız gerektiğini söyleyecek” şeklinde konuştu.