AFAD Başkanlığı’nın Obruk Alanlarının Tespit Edilmesi Projesi sonuç tanıtım toplantısında, obruk duyarlılık haritası tanıtıldı. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, toplantıda obrukların yerleşim yerlerine yakın bölgelerde oluşmaya başladığına dikkat çekerek, “Konya’da obruklar dikkate değer bir sorun haline geliyor. Bu sürecin titizlikle takip edilmesi gerekiyor. Bu projeyle, Konya için değerli iki teknik ve temel kılavuz oluşturuldu. Konya ilimize ait obruk duyarlılık haritası titiz çalışmalarla oluşturuldu ancak asıl iş bundan sonra başlıyor. Obruk oluşumlarının çeşitli jeolojik, meteorolojik ve farklı faktörleri bulunmaktadır. Bu unsurları tetikleyen bazı etkenler vardır ve bunların birçoğunun fay hatları boyunca geliştiği görülebilmektedir. Tarım ve hayvancılığa ilişkin birçok farklı çalışma ve uygulama yapılması gerekmektedir. Burada bir anlayış değişikliği gerekmektedir ancak sonuç olarak obrukların insan hayatını ve yerleşim yerlerimizi tehdit etmemesi gerekmektedir. Ne yazık ki, artık yerleşim alanlarımıza yakın bölgelerde de obruk oluşumlarının olduğunu biliyor ve görüyoruz. Bu bağlamda özellikle projenin ikinci aşamasında, tehlikeli bölgelerin haritalarının oluşturulması ve risk haritalarının üzerine işlenmesi büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.
Orhan Tatar ayrıca, “Gelecek dönemlerde, özellikle jeolojik ve jeofizik yöntemler kullanılarak yerleşim yerlerimiz için daha güvenli ve tehdit oluşturmayacak şekilde riski azaltacak bir yaklaşım benimsenmelidir. Obruk oluşumuna neden olan kayaların tabanının yaklaşık 250 metre derinlikte olduğunu söyleyebilirim. Dolayısıyla, jeofizik yöntemlerle bu sınırların, derinliklerin ve etki alanlarının tespit edilmesi oldukça mümkündür. Bu nedenle, bu toplantının bir kapanış oturumu değil, aslında ikinci aşamanın başlangıç çalıştayı olduğunu söyleyebilirim” dedi.
AFAD Konya İl Müdürü Yıldız Tosun ise obruk duyarlılık haritasının yapay zeka desteğiyle tasarlandığını belirterek, “Obruk oluşumlarını belirli bir zemine oturtmak ve il düzeyinde duyarlılık haritası oluşturarak, bunları eylem planlarıyla destekleyip, şehrimizi afetlere karşı daha dayanıklı hale getirmek için proje sürecinde saha çalışmaları sonucunda 41 parametre elde edilmiştir. Bu parametreler yapay zeka yöntemiyle analiz edilerek 28 anlamlı parametre belirlenmiş ve harita nihai halini almıştır. Obruk sorunu, ortak bir zeka ile detaylı şekilde tartışılarak sorunların çözümüne yönelik öneriler üretilmiş ve riski minimize etmek için eylem planları oluşturulmuştur. Bu sayede, yapılacak çalışmalarla yeni oluşacak obruklar obruk duyarlılık haritası, çalıştay çıktı raporu ve eylem planlarıyla tehdit olmaktan çıkarılması hedeflenmiştir” şeklinde konuştu.