ODTÜ, Gelecekle Bağ Kurmak İçin Zaman Kapsülü Hazırladı

‘Zaman Kapsülü’yle 2048’e yolculuk

ODTÜ, bu yıl düzenlenen Mezunlar Günü’nde gelecekteki öğrenciler için bir Zaman Kapsülü hazırladı. Bin 500’e yakın mektup, ODTÜ çalışanları, öğrencileri ve mezunları tarafından kapsül içine yerleştirilerek gelecekteki öğrencilere iletilmek üzere hazırlandı. Ayrıca, bu kapsülde bulunan anı objeleri ve yüzlerce resim de geleceğin öğrencilerinin yüzünü gülümsetecek.

Rektör Danışmanı Prof. Dr. Eren Kalay, bu çalışmayla kuşaklar arasında bir bağ kurmayı amaçladıklarını belirtti. Kalay, “İlkokul çağındaki çocuklardan zaman kapsülünün içine koymak üzere, 25 yıl sonra nasıl bir dünya hayal ettiklerine dair resimler çizmelerini istedik. Türkiye’deki 8 farklı ODTÜ Koleji’nde eğitim gören 1. sınıf öğrencileri ve mezunlarımızın çocuklarından bu resimleri topladık. Ayrıca, kapsülün içine çeşitli anı objeleri de yerleştirdik. Bu objeler arasında paralar, ODTÜ ayıcığı, tişört, heykel ve o günün gazeteleri, örneğin Hürriyet, bulunuyor.” dedi.

Zaman Kapsülü, ODTÜ’nün içinde bulunan ormanlık alanda, Çarşı Bölgesi’nde oluşturulan ‘Zaman Parkı’nda, yaklaşık 2,5 metre derinliğe gömüldü. Kapsül, 11 Temmuz 2048’de, 25 yıl sonra düzenlenecek Mezunlar Günü’nde açılmak üzere geleceğe uğurlandı.

Bu tür etkinliklerin bir örneği daha önce Boğaziçi Üniversitesi tarafından gerçekleştirilmişti. 2014 yılında 150. yıl etkinlikleri kapsamında Boğaziçi Üniversitesi tarafından da bir zaman kapsülü hazırlanmıştı. Boğaziçi’nin kapsülü de 50 yıl sonra açılmak üzere toprağa gömülmüştü. O günkü Hürriyet gazetesi, yemekhane menüsü, öğrencilerin posterleri ve anı materyalleri gibi çeşitli objeler kapsüle yerleştirilmişti. Kapsül, üniversitenin Güney Kampüsü’ndeki Üstün Ergüder Meydanı önünde bulunan rektörlük binasının önüne gömülmüş ve 2064 yılında açılacak.