Öğrenciler Ayakkabı Üretirken Yardıma Muhataç Okullara Destek Oluyor

Türkiye'de ilk kez bir lisede üretiliyor... Bu okula kaydolan her öğrenci burs alıyor

Ayakkabı Üretimi Yapan Meslek Lisesi Öğrencileri Hem Eğitim Alıyor Hem Yardıma Muhtaç Öğrencilere Destek Oluyor

Son yıllarda iş gücü piyasasındaki kalifiye eleman sıkıntısına çözüm sunan meslek liseleri, sektörlerin gelişmesine büyük katkı sağlıyor. Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) tarafından kurulan ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağışlanan bir okul, yardıma muhtaç öğrencilere destek olmak amacıyla ayakkabı üretimi yapıyor. Vakıf tarafından okula malzeme desteği sağlanırken, öğrenciler ürettikleri ayakkabıları ihtiyaç sahibi okullardaki öğrencilere ulaştırıyor. Okuldan burs alan öğrenciler, üretim süreçlerine katkıda bulunarak aynı zamanda döner sermayeye destek sağlıyorlar.

İstanbul’da bulunan Çağlayan, Anadolu ve Gaziosmanpaşa adliyeleri için güvenlik görevlileri için ayakkabı üretimi gerçekleştiren öğrenciler, üretim aşamalarını öğrenirken harçlık da kazanıyorlar. Okul ayrıca afet durumlarında bölgedeki vatandaşlar için gönüllü olarak ayakkabı üretimi yaparak destek oluyor.

TASEV Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Selim Şahin, okullarının sektöre destek veren ilk meslek okulu olduğunu belirtirken, öğrencilerin tasarım ve üretim süreçlerini baştan sona öğrendiklerini vurguladı. Öğrencilere asgari ücretin yüzde 10’u kadar burs sağlandığını ve başarılı olanlara bursun devam ettiğini ifade etti.

Öğrenci Görüşleri

12. sınıf öğrencisi Cansu Yakar, ürettikleri ayakkabıları ailesinin kullanmasıyla gurur duyarken, 12. sınıf öğrencisi İrem Nur Koç ise atölye derslerinde üretim yapmanın en keyifli olduğu gün olduğunu belirtti. Öğrenciler, ayakkabı üretiminde yer alarak hem eğitim alıyor hem de yardıma ihtiyacı olanlara destek olmanın mutluluğunu yaşıyorlar.