Öğrenciler Lavanta Tarımıyla Köylerini Kalkındırıyor

Lavantayla gelen başarı

Özbek İlkokulu Müdürü Hasan Süleyman Köse, İdil ilçe merkezine 40 km. uzaklıkta, Suriye sınırındaki köyde tarımın temel geçim kaynağı olduğunu fakat geçtiğimiz yıl su sıkıntısı nedeniyle yeteri kadar verim alınamadığını belirtiyor. Bunun üzerine Köse, daha az su isteyen ve bölgenin iklimine uygun tarım ürünlerini araştırarak lavantanın aradığı niteliklere sahip olduğunu fark etti. Kendi okullarında deneme amaçlı lavanta tarımına başlayan Köse ve öğrencileri, lavantadan ürün elde etmenin yollarını da öğrendiler ve ailelerine öğretmelerini istediler. Tüm köyü lavantayla kalkındırmayı amaçlayan müdür Köse, ‘Lavanta Kokulu Çocuk’ adını verdiği markanın patentini aldı.

Şimdi lavantalar açarak, çocukların yüzü gülmeye başladı. Eğitim desteği için lavantalı ürünlerin satışından elde edilecek gelirin kullanılacağını söyleyen Özbek İlkokulu Müdürü Hasan Süleyman Köse, lavanta tarımının bölge için ekonomik açıdan bir çıkış kapısı olacağına inanıyor. Köse, geçen sene bu bölgede kuraklık yaşandığını ve genellikle arpa, mercimek ve ay çiçeğinin ekildiğini ancak su sıkıntısı nedeniyle verim alınamadığını belirtiyor.

Kasabada çiftçilik yapan bir ailenin çocuğu olan Müdür Köse, akademisyenlerle danışarak lavanta tarımının da yapılabileceğine karar verdi. Tekirdağ’dan yağlık İngiliz lavantası getirerek, öğrencileriyle birlikte okul bahçesine fideleri diktiler. Hem ekonomik hem de psikolojik yönden öğrencilerin etkilendiği duruma bir çıkış yolu bulmayı amaçlayan Köse, lavanta arpa ve mercimekten daha az su istiyor ve daha çok kazandırıyor. Bu nedenle, lavanta tarımını tüm köye yaymayı planlıyor.

Okul müdürüne göre, bölgedeki değişimin çocuklardan başlaması gerekiyor ve bu nedenle öğrencilere lavantanın nasıl dikileceği ve nasıl ürün elde edileceğini gösterdiler. Evlerinde kendileri de lavanta dikmeleri için fideleri hediye ettiler. Uzun vadede lavantalı lokum, kolonya ve kozmetik üretimi yaparak, elde edilen gelirle dezavantajlı çocuklara eğitim desteği sağlamayı planlıyorlar. Aynı zamanda, markaları altında çalışmayan gençleri istihdam etmeyi de hedefliyorlar.

Lavantalar açınca, okul müdürü Köse hemen bir lavanta şenliği düzenledi. Oyunlar, etkinlikler ve hediyelerin yer aldığı şenlikte, Uludere Gezici Çocuk Tiyatrosu ekibi de bulunacak. Bağ bozumu gibi planlanan bu etkinlik, sürdürülebilirlik için önemli bir ilk adım olarak değerlendiriliyor.