Öğretim Programları ve Kamuoyunun İlgisi

Müfredat onaylandı

Tüm Öğretim Programlarına Kamuoyundan Büyük İlgi

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan öğretim programlarına yönelik kamuoyu görüşleri oldukça ilgi çekti. Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nce 9 dersin öğretim programı, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nce 10 dersin öğretim programı, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nce 7 dersin öğretim programı 26 Nisan’da kamuoyunun değerlendirmesine sunulmuştu.

MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad Demirli, 10 Mayıs’a kadar yapılan değerlendirme sonucunda toplamda 67 bin 284 görüş ve önerinin geldiğini açıkladı. Gelen geri bildirimlerin yüzde 58’inin öğretmenlerden, kalan kısmının ise sivil toplum kuruluşları ve eğitim paydaşlarından geldiği belirtildi. Görüşlerin üçte biri ortak metne, altıda biri ise okul öncesi eğitim programına odaklandı.

Yapılan değerlendirme sonucunda öğretim programlarında bazı genel düzeltmeler yapılarak olumlu geri bildirimler öğretim programlarına yansıtıldı. 16-22 Mayıs’ta yapılan Kurul görüşmelerinde onaylanan yeni müfredat, kademeli olarak okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde uygulanacak.

Müfredatın Bakanlık internet sitesinden erişilebilir olacağını belirten Bakan Tekin, “Güncel gelişmelere ayak uyduracak bir müfredat hazırladık. Yeni modelde, dijital okuryazarlık ve yapay zekâ uygulamalarının eğitim öğretim süreçlerine uygulanabilmesi açısından önemli değişiklikler yaptık” şeklinde konuştu.

Öğretmenlik alanında da önemli yeniliklerin yapıldığı belirtildi. Öğretmen adayları için kurulacak Milli Eğitim Akademisi’nde bir yıl boyunca eğitim alacaklar. Öğretmenlik atamalarında ise mülakat sürecinde objektif bir değerlendirme için kod sistemine geçildiği duyuruldu. Bakan Tekin, “Mülakata giren öğretmenler ile jüri arasında ön bilgi paylaşımını engelleyecek bir sistem kurduk” dedi.