Öğretmenlikte Yeni Dönem Başlıyor

İşte öğretmenlerin yeni meslek kanunu

Öğretmenlere Yeni Düzenlemeler Geliyor

Öğretmenlere uzman ve başöğretmenlik gibi unvanlar sağlayan ve öğretmenlerin kariyer basamakları ile eğitim sisteminde yapısal değişiklikleri kapsayan Öğretmenlik Meslek Kanunu, geçen hafta TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Dün de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni kanunla birlikte öğretmenlik mesleğinde birçok yenilik hayata geçecek. İşte detaylar…

MİLLİ EĞİTİM AKADEMİSİ: Öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde belirlenen teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimi, Milli Eğitim Akademisi tarafından verilecek. Öğretmenliğin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve değerleri içeren yeterlilik kriterleri bakanlıkça belirlenecek. Hazırlık eğitiminin süresi her biri 10-14 hafta olan dört dönemi kapsayacak. Başarıyla tamamlanan hazırlık eğitimini ve gerekli şartları taşıyanlar, Devlet Memurları Kanunu kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edilecek. Üç yıllık çalışma süresini tamamlayan sözleşmeli öğretmenler talepleri halinde görev yaptıkları yerdeki kadrolara atanacak. Adaylık süreci 1 yıldan az 2 yıldan çok olamayacak.

ÜÇ KARİYER BASAMAĞI: Öğretmenlik mesleği; ‘öğretmen’, ‘uzman öğretmen’ ve ‘başöğretmen’ olmak üzere üç kariyer basamağından oluşacak. En az 10 yıl hizmeti olan, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan ve uzman öğretmenlik eğitimini tamamlayanlara uzman öğretmen unvanı verilecek. Aynı şekilde en az 10 yıl hizmeti olan ve benzer gerekli şartları sağlayanlar başöğretmen unvanına hak kazanacak.

DİSİPLİN CEZALARI: Yeni kanunla öğretmen adaylarına uygulanacak disiplin cezaları ve bu cezalara karşılık gelen fiil ve davranışlar belirlendi. Örneğin, kınama cezasını gerektiren durumlar arasında; eğitim öğretim ortamlarının düzenini bozmak, sınavlarda kopya çekmeye teşebbüs etmek, hazırlık eğitimine mazeretsiz olarak toplam iki gün katılmamak gibi davranışlar yer alıyor.

ÖĞRETMENE ŞİDDET CEZALARI ARTIYOR: Yeni kanunla eğitim çalışanlarının şiddetten korunması hedefleniyor. MEB’e bağlı resmi ve özel eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlere karşı işlenen suçlarda cezalar yarı oranında artacak. Bu suçların işlenmesi halinde hapis cezasının ertelenmesi hükümleri uygulanmayacak.