Okulların Yeni Dönemi: Hazırlıklar Başladı

9 adımda okula dönüş



Okulların Açılmasına Az Kaldı: Uyum Eğitimleri Başlıyor

Okulların Açılmasına Az Kaldı: Uyum Eğitimleri Başlıyor

Nakit Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan takvime göre, okulların birinci dönemi 9 Eylül’de başlayacak ve 17 Ocak 2025’te sona erecek. Okul öncesi eğitim ile ilkokul 1’inci sınıfa başlayacak öğrenciler için 2-6 Eylül’de uyum eğitimleri gerçekleştirilecek.

Yeni eğitim ve öğretim dönemi öncesinde Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erten Gökçe, ebeveynlere çocuklarını hazırlamak için şu tavsiyelerde bulundu:

  1. Anne babalar çocuklarını hazırlamak amacıyla onlarla konuşmalı.
  2. Okullar açılmadan önce birlikte okula gidilmeli.
  3. Çocuk okuldaki öğretmenlerle tanıştırılmalı.
  4. Çocuğa okul ortamı gösterilip bu yeni başlangıçta nelerin değişebileceği konuşulmalı.
  5. Okul öncesinden ilkokula geçişte derslerin biraz değişeceği ama yine teneffüslerin olacağı anlatılmalı.
  6. Çocuğa yeni arkadaşlarının olacağı söylenmeli.
  7. “Sabah seni bırakacağız, akşam alacağız” gibi güven verici ifadeler kullanılmalı.
  8. “Okuldayken çok güzel zaman geçireceksin, oyunlar oynayacaksın, arkadaşlarınla etkinlikler yapacaksın, çok mutlu olacaksın” gibi onu rahatlatacak ifadelere başvurulmalı.
  9. Okuldaki derslerde pek çok yeni bilgiye sahip olacağı ve eğleneceği anlatılmalı.

Uyku Saatleri Düzenlenmeli – Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Vesile Alkan, ebeveynlere çocukların uyku saatlerini ayarlamalarını ve dijital platformlardan uzaklaşmalarını önerdi.

İlk Günü Konuşun – Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Özlem Baş, ebeveynlere çocuklarıyla okuldan eve ilk geldikleri gün neler yaşadıklarını konuşmalarını ve çocuklarının duygularını paylaşmalarını tavsiye etti.

Takvime Göre – 9 Eylül’de başlayacak olan birinci dönemin ara tatili 11-15 Kasım’da yapılacak. Yarıyıl tatili 20 Ocak 2025’te başlayacak ve 31 Ocak 2025’te sona erecek. İkinci dönem 3 Şubat 2025’te başlayacak ve 20 Haziran 2025 Cuma günü tamamlanacak. İkinci dönem ara tatili ise 31 Mart 2025’te başlayıp, 4 Nisan 2025’e kadar sürecek.