Orhan Pamuk’un Cihangir’deki Apartmanı Riskli Yapı Olarak Kentsel Dönüşüme Giriyor

Taray Apartmanı çıkmazı... Orhan Pamuk komşularıyla mahkemelik oldu

İstanbul Cihangir semtinde bulunan ve NOBEL ödüllü yazar Orhan Pamuk’un kitaplarını yerleştiremediği için toplamda 6 daire satın aldığı Taray Apartmanı, riskli yapı nedeniyle kentsel dönüşüm sürecine dahil edildi. Diğer 12 kat maliki, apartmanın güçlendirilmesi talebiyle dava açarak, binanın yıkılmaması için ihtiyati tedbir kararı aldırdı. Orhan Pamuk ve avukatlarının da katıldığı duruşmada, hâkim reddi hâkim talebinin kabul edilmediğini dile getirdi. Orhan Pamuk’un komşularının avukatı ise binanın yıkımının durdurulması ve davanın kabul edilmesi talebinde bulundu.

Orhan Pamuk, duruşmada “Bu olayın insani ve hukuki boyutu bulunmaktadır. Binanın sağlamlaştırılması için kat maliklerinin %80’inin istemesi gerekmektedir. Ben binanın %40’ına sahibim ve sağlamlaştırmaya karşıyım. Binanın çürük olduğu kesinleşmiştir. Şu anda dairem boş, yazlık evde kalıyorum. Yasaya göre çoğunluğun sağlanması mümkün değildir. Binanın çürük olduğu kanıtlanmıştır, tedbir kararı kaldırılsın” şeklinde ifade etti. Orhan Pamuk’un avukatı ise 2022 Nisan ayında binanın riskli olduğunu kanıtlayan bir rapor olduğunu belirterek ihtiyati tedbir kararının yasaya aykırı olduğunu düşündüklerini ifade etti. Mahkeme, Orhan Pamuk’un avukatının itirazını reddederek ihtiyati tedbir kararının devamına ve binada keşif yapılmasına karar verdi.

Davalı Seyhan Akarlar’ın avukatı, binanın %60’ına sahip olduklarını ve yıkılmasını değil güçlendirilmesini istediklerini belirtti. Davalı Fatma Yıldız Kunutku’nun avukatı ise herkesin binayı ayakta tutmak istediğini ve güçlendirme imkanı olan bir yapının yıkılmasını istemediğini ifade etti. Duruşmaya Orhan Pamuk da katıldı.

Orhan Pamuk’un İstanbul Cihangir semtinde bulunan Taray Apartmanı’nı ileride “Orhan Pamuk Müzesi” olarak dönüştürmek istediği konuşulmaktadır. Taray Apartmanı’nın yıkım kararında deprem korkusu mu yoksa müze yapma isteği mi etkili olduğu sorusu ise gündemdedir.