Orman Yangınları: Riskler ve Önlemler

Orman müdüründen öneri: Ateşsiz piknik

Akdeniz Bölgesi’nde Orman Yangınları Riski Artıyor

Akdeniz Bölgesi’nde hava sıcaklığının 40 dereceyi aşmasıyla beraber orman yangınları riski artıyor. Bölgede geçmiş yıllarda meydana gelen yangınlarda binlerce hektarlık alan alevlere teslim oldu. Mersin Orman Bölge Müdürü Rifat Ataş, halkı duyarlı olmaları konusunda uyararak, “Orman yangınları acı sonuçlar doğuruyor. Orman yangınlarına sebebiyet verecek davranışlardan kaçınmalıyız” dedi.

Özellikle piknikçileri uyararak, Ataş, “Yangın sezonu erken başladı. Vatandaşlarımızdan bu dönemde daha dikkatli olmalarını, orman yangınlarına sebep olmamalarını rica ediyoruz. Ormanlarımızı ve canlarımızı kaybetmemek için ateşsiz piknik yapmalarını ya da yaktıkları ateşi söndürmeden ayrılmamalarını istiyoruz. Herhangi bir yangın şüphesinde vatandaşlarımızın ALO 112’yi arayıp yangın ihbarında bulunmalarını önemle rica ediyoruz” şeklinde konuştu.

Antalya’da Önlemler Arttırıldı

Türkiye’nin en fazla orman alanına sahip kenti Antalya’da, havanın ısınmasıyla yangınların önlenmesi için tedbirler arttırıldı. Yüzölçümünün yüzde 57’sini ormanlar oluşturan Antalya’da, yüzde 90’ı ihmal ve dikkatsizlik nedeniyle yaşanan yangınları önlemek amacıyla valilik tarafından ‘Orman Yangınlarının Önlenmesi’ konulu genelge yayımlandı. Genelge kapsamında, ormanlara 4 kilometre yakınında yanıcı madde kullanımı yasaklandı.

Yasak olmasına rağmen, ağaçların yakınında ateş yakanlar ve piknik yapanlar sonrasında bıraktıkları atıklarla dikkat çekti. Cam şişe ve kırıklarının yangına sebep olabileceği belirtilerek, vatandaşlar uyarıldı.

Yangınlar Kontrol Altına Alınıyor

Son günlerde Türkiye’nin dört bir yanında çıkan yangınlarla mücadele devam ediyor. Balıkesir’de çıkan orman yangınına rüzgarın etkisiyle hızla yayılarak müdahale ediliyor. Bingöl’ün Genç ve Kiğı ilçelerindeki yangına ise ekipler müdahale ediyor. Bu süreçte, halkın da duyarlı olması ve ormanlarımızı korumak adına birlikte hareket etmemiz önem taşıyor.