Orman Yangınlarıyla Mücadele İçin Türkiye’nin Yeni Silahı: Yerli Üretim ‘Nefes’ Helikopteri

Hande albayın ‘Nefes’i

Orman yangınlarının önlenmesi için çalışmalarını sürdüren Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Türk Havacılık ve Uzay Sanayisi AŞ (TUSAŞ) tarafından üretilen 3 adet T-70 helikopterini envanterine ekledi. Bu helikopterlerden biri olan ‘Nefes’, yerli üretim bir yangın söndürme helikopteri olarak özellikle dikkat çekiyor. Helikopterin pilotları arasında yer alan emekli pilot albay Hande Tunç, 25 yıllık TSK kariyerinin ardından geçtiğimiz yıl OGM’de görev almaya başlamıştı. Şimdi ise ‘Nefes’ ile orman yangınlarıyla mücadele edecek.

‘IHA’larla Koordineli’ olarak faaliyet gösterecek olan ‘Nefes’, İnsansız Hava Araçlarından (İHA) gelen koordinatlar doğrultusunda hareket edecek ve yangın bölgesinde etkili bir mücadele sergileyecek. İHA’lardan alınan veriler sayesinde alevlerin daha da yayılmadan söndürülmesine katkı sağlayacak.

OGM, Anneler Günü için hazırladığı özel bir video ile dikkatleri üzerinde topladı. Oğlu ile birlikte görüntülere yer veren emekli albay Hande Tunç, ‘Nefes’ helikopteri ile orman yangınlarına karşı mücadele edeceğini açıklarken, OGM videoyu Twitter hesabından paylaşarak tüm annelerin Anneler Günü’nü kutladı. Mesajda, “Sahip olduğumuz bütün güzelliklerin kaynağı olan, bu dünyayı bizlere cennet kılan, cennet müjdeli annelerimiz. Başta şehit annelerimiz olmak üzere, tüm annelerimizin ve kendini anne gibi hisseden kadınlarımızın anneler günü kutlu olsun” ifadeleri yer aldı.